Meč dana tenis: Danil Medvedev – Karlos Alkaraz: Može li Medvedev da se osveti za prošlu godinu?

U finalu prvog mastersa u sezoni gledaćemo reprizu prošlogodišnjeg. Tada je mladi Španac deklasirao Rusa u finalu, prepustivši mu samo 5 gemova ukupno, i preuzeo prvom mesto na ATP listi od Novaka Đokovića. Sada ni titula ne donosi prvo mesto ali može da spusti zasotatak za Srbinom na ispod 1000 poena. Meč u ”američkoj pustinji” trebalo bi da počne oko 22 časa po srednjeevropskom vremenu.

Danil Medvedev : Bez titule za Rusa ali rezultati su sasvim dobri, dva finala i polufinale do sada

Ruski teniser još nema titulu u 2024. godini ali nema ni Novak Đoković, pa ništa zato. Prošle sezone je Medvedev pet puta podizao pobednički pehar na ATP turnirima, nije osvajao grend slemove ali je dva puta bio najbolji na mastersima. Slavio je u Majamiju na betonu i Rimu na šljaci, a bio je najbolji na još tri takmičenja, Roterdamu, Dohi i Dubaiju. I po tim rezultatim vidi se da je prvi deo godine bio mnogo uspešniji za njega. Svi ovi turniri, osim jedno Rima, održani su ko kraja marta, a tada je već imao 4 pehara. To nam govori o razlici u njegovom učinku tada i sada.

Možda bi Indijen Vels mogao da bude nagoveštaj boljih dana za Danila Medvedeva. I ako pobedi Alkazara ostaće na čestvrtom mestu, ali pošto posle Majamija ne brani ovako veliki broj poena, imaće šansu da napadne trojku ispred sebe, Sinera, Alkaraza i Đokovića. Razlozi nešto slabijeg učinka u 2024. godini leže i u malom broju odigranih takmičenja. Medvedev je bio jako razočaran posle poraza u finalu Australijen opena od Janika Sinera i uzeo je nešto dužu pauzu, koja je bila uslovljena i povredom stopala. Vratio se tek u Dubaiju, tačno mesec dana nakon izgubljenog finala u Melburnu, i tamo stigao do polufinala u kome je, u dva seta, izgubio od Iga Imbera. Pošto je i u Indijen Velsu stigao do finala, a možda će i do titule, vrlo je teško zaključiti da sezona nije uspešna i pored konkretnih činjenica.

U američkoj pustinji takmičenje je započeo u drugom kolu duelom sa Špancem Karbaljesom-Baenom koga je eliminisao u dva seta. Težak zadatak imao je u trećem kolu protiv Sebastijana Korde koga je pobedio u tri seta. U osmini finala žrtva je bio Grigor Dimitrov, dva puta po 6:4, a u četvrtfinalu je Holger Rune pobeđen na sličan način. Projektovani žreb govorio je o duelu Medvedeva i Đokovića u polufinalu, ali je svetski Broj 1 ispao već u trećem kolu od mladog Italijana Luke Nardija i to je maksimalno iskoristio Tomi Pol stigavši do polufinala. Domaći teniser je uzeo set Medvedevu, drugi u taj brejku, ali je na kraju ipak izgubio sa 1:6, 7:6, 2.6.

Karlos Alkaraz: Pre godinu dana ”ruski medved” nije bio na novu finala, sada to neće biti tako

Nije se ni momak iz Mursije naigrao tenisa u 2024. godini, posebno ako se broj mečeva uporedi sa prethodne dve, tri sezone. Rezultati nisu ni blizu ranijih u ovom delu godine, ali ljudi kao da zaboravljaju da Španac ima tek 20 godina. Prvo razočaranje usledilo je na Australijen openu što mu je bilo prvo takmičenje u 2024. godini. Igrao je dobro sve do četvrtfinala u kome je nalaeteo na raspoloženog Aleksandera Zvereva i izgubio u četiri seta. Posle toga je uzeo malu pauzu da se presabere i nastupio je tek na dva južnoamerička turnira, pređavši odmah na šljaku. U Buenos Ajresu je ispao u polufinalu od Čileanca NIkolasa Žarija, a u brazilskom Riju predao je meč domaćem teniseru Monteiru već posle dva odigrana gema zbog povrede skočnog zgloba, mada se odmah stigla informacija da povreda nije ozbiljnije prirode i da je predao duel iz predostrožnosti i da će svakako igrati na dva američka mastarsa koji slede.

Pred Indijan Vels formu je proverio u egzibicionom duelu sa Rafaelom Nadalom. Taj okršaj pripao je ”mladom lavu” i nalsedniku Bika sa Majorke, za koga se ispostavilo da je uzalud putovao ”preko bare” jer je odustao od takmičenja u Indijen Velsu pre nego što je kročio na teren. Alkaraz je startovao u drugom kolu, rival mu je bio Italijan Arnaldi, a prvi set pripao je mladom teniseru sa ”čizme”. Ipak, u nastavku se Španac uozbiljio i prepustio mu samo jedan gem u naredna dva seta. Da je u dobroj formi Alkaraz je pokazao u trećem kolu ubedljivom pobedom nad Felikosom Ože-Alijasimom, a onda se u osmini finala osvetio Mađaru Marožanu za senzacionalni poraz iz Rima prošle godine. Četvrtfinale donelo je okršaj sa Aleksanderom Zvrevom, teniserom koji je izbacio Španca u Melburnu. Sada je Karlitos pokazao svoju pravu snagu, pobedio je nemačkog tenisera u dva seta uz samo 4 izgubljena gema.

Sa velikim nestrpljenjem čekalo se polufinale sa Janikom Sinerom, teniserom koji je neporažen u 2024. i već je zapretio, ne samo Alkarazu već i Đokoviću na prvom mestu. Čak i ne tako pasioniranim pratiocima ”belog sporta” jsno je da budućnost tenisa pripada ovoj dvojici, sve dok se ne pojavi neko novi, mlađi i bolji. Meč je nekoliko puta prekidan i odlagan zbog kiše u Indijen Velsu, ali su navijači bili strpljivi i na kraju videli spektakl i pobedu Alkaraza sa 2:1 u setovima. Prvi deo igre pripao je Sineru sa ubedljivih 6:1 ali od tog trenutka na terenu je postojao samo jedan teniser, Španac je dobio naredna dva sa 6:3, 6:2, a meč je ukupno, i pored relativno malog broja gemova, trajao više od dva sata.

Naš predlog:

Iako je razlika u godina primetna, Alkaraz je uspešniji u međusobnim duelima sa Medvedevim. Odigrali su pet međusobnih mečeva, prvi još na Vimbldonu 2021. koji je lako dobio Medvedev, a ostala četiri desila su se u prošloj godini. Španac je dobio prethodno finale Indijen Velsa, polufinale Vimbldona i okršaj na Završnom mastersu u torinu, dok je Rus bio bolji u polufinalu US opena. Obojica imaju grend slem titule, Alkaraz dve a Medvedev jednu.

Kladionice favorizuju Alkazara pred finale, za njegov trijumf kvota u MaxBet kladionici je 1.43 na dvojku dok je pobeda Medvedeva procenjena koeficijentom 2.80.

Naš prvi predlog je više gemova od ponuđene granice, a ona je na 20,5 gemova ukupno. Koeficijent za UG+ je 1.60 u MaxBet kladionici.

Možete pokušati i sa igrom tačan broj setova, za S3 kvota u MaxBet-u je 2.25 a za ljubitelje velikih kvota predlog je tačan rezultat 2:1 za Alkaraza. Za TR 1:2 kvota je 3.45 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.