Tip dana košarka: Partizan – Baskonija: Kreće odlučujuća bitka za crno-bele!

Partizan će u okviru 30. kola Evrolige ugostiti ekipu Baskonije, čime će izabranici Željka Obradovića otpočeti seriju mečeva na domaćem terenu koji će na kraju presuditi o konačnom plasmanu. Trener Baskonije Duško Ivanović će sigurno sa mnogo motiva pripremiti ovaj duel, a forma njegovih izabranika može da ga raduje. Utakmica je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Partizan: Biti ili ne biti!

Maratonska trka je trajala i trajala, a sada je vrijeme da vidimo kome je ostalo najviše snage za ciljnu ravninu. Baskonija je ubjedljivom pobjedom nad Olimpijom odmakla takmacima na tri pobjede i sada se čini da je samo ono deseto mjesto, poslednje koje vodi u plej-in, ostalo na talonu. Na njemu je trenutno Partizan, ali još pet izazivača koji nikako da odustanu.
Partizan je, naime, na učinku od 13 pobjeda i 16 poraza, isti skor imaju i Valensija i Bajern, dok je Olimpija stepenik ispod.
Prosto, nije realno da u poslednjih pet kola bilo ko od klubova veže sve same pobjede. Odlučivaće nijanse, a u takvim situacijama i kalendar pravi veliku razliku, uz jednu važnu napomenu: Partizan trenutno stoji vrlo dobro u međusobnim duelima, pošto ima bolji učinak od svih, izuzev Bajerna. U Valensiji je dobio prvi meč, revanš će igrati u Beogradskoj areni. Crno-bijeli četiri od poslednjih pet duela igraju na domaćem terenu, ali imaju tu i zahtijevne rivale poput Reala i Olimpijakosa, pa se čini da će prvi sledeći okršaj, onaj sa Baskonijom, biti na život smrt.
Došli smo do momenta kada više nema nazad za Partizan. Sada je svaka utakmica kao istinsko finale Evrolige. Mnogi su očekivali da u ovim momentima crno-bijeli budu blizu obezbjeđivanja plej ofa, ali stvarnost je nešto drugačija. Klub iz Humske se grčevito bori za 10. mjesto koje ga vodi u plej in, a da bi se to ostvarilo potrebne su pobjede u serijama.
Međutim, problemi uvijek prate crno-bijelu ekipu, pa je tako i ovoga puta. Partizan će po svemu sudeći igrati protiv Baskonije bez Zeka Ledeja koji je u Teksasu zbog smrtnog slučaja u porodici. On je napustio ekipu odmah posle utakmice u Barseloni kada se uz dozvolu iz kluba vratio u domovinu.
Ipak, za pozitivan rezultat koji svaki navijač kluba iz Humske priželjkuje biće potrebe najbolje verzije Kevina Pantera, Pi Džeja Doužera, Frenka Kaminskog, pa u manjoj mjeri i Bruna Kabokla i Mateuša Ponitke, mada se zna od koga se očekuje da povuče.. Iako su svi skupa objektivno veći dio sezone odigrali ispod nivoa očekivanja.

Baskonija: Plej-in sigurna stvar!

Markus Hauard, Čima Moneke i Vanja Marinković su zapeli iz sve snage u prethodnom kolu, jer ulog je bio ogroman. Baskonija nije imala kud, krenula je na sve ili ništa i pobjedom nad milanskom Olimpijom od 88:73 vjerovatno sebi bukirala mjesto u plej-inu Evrolige.
Nisu Baski još završili posao do kraja, ali sada imaju tri pobjede više od najbližih rivala na tabeli: Partizana i Valensije.
E sad, ekipa Duška Ivanovića zaista ima pakleno težak raspored u finišu sezone, pošto će prvo večeras da gostuje kod Partizana a potom i Žalgirisa, zatim da dočeka Anadolu Efes, potom opet putuje na noge Realu i Virtusu. A, kako se sada čini svi će njihovi rivali imati razloga da grizu.
Pa opet, nije realno da Baskonija izgubi baš sve, kao što nije realno da njeni pratioci dobiju baš sve. Što će reći da je sva prilika da će i Partizan i Valensija i i Anadolu Efes i Bajern, čak i Olimpija i možda Žalgiris, da u poslednjih pet kola vode veliku bitku za to deseto mjesto, poslednje koje vodi u plej-in.
Da Baskonija nije odradila svoje protiv Olimpije visila bi i ona. Hauard sa 26 poena, Moneke sa 19 – uz šest skokova i 6/6 sa penala – te Marinković sa 13 potrudili su se da ne bude tako. Zlata vredna pobjeda za Ivanovićev tim.
U meču prije toga Baskonija je odigrala nevjerovatan meč u okviru ACB lige i tako sebe sačuvali u trci za mjesto u plejofu koje im ozbiljno “visi”. Nikada se u Baskoniji nisu libili da eksperimentišu, da traže igrače ispod radara, da uzmu one kojima se u NBA ne pruži prava šansa ili se jednostavno u datom trenutku ne smađu u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Mali milion pogodaka napravio je baskijski klub, a jedan od najvećih – ako ne i najveći – je potpis Markusa Hauarda. Dobili su pravog monstruma!
Ko i nije znao za šta je sve sposoban nevjerovatni američki šuter, uvjerio se tokom protekle dvije godine gledajući Evroligu. Maltretirao je čuvare, nametnuo se kao apsolutni lider i bez ikakve dileme ama baš svakome je u stanju da zagorča život i zatrpa koš. Samo ove sezone pet puta ubacio je 30 i više poena protivnicima, a protiv Barselone i rekord karijere. U odsustvu Čime Monekea je zajedno sa Metom Kostelom udario šamar katalonskom klubu i stavio Baskoniju u nešto boljo poziciji. U poslednjem meču za vikend su slavili protiv Granade rezultatom 104:88.

Naš prijedlog:

Partizan kao favorit ulazi u ovaj meč, a trijumf domaće ekipe plaća se kvotom 1.52 u SuperBet kladionici. Potencijalna pobjeda gostujuće ekipe plaća se kvotom 2.85.

Efikasna košarka je nešto što potenciraju obje ekipe tokom čitave sezone, pa bi meč sa većim brojem poena trebalo da gledamo i večeras. Prema tome naš prijedlog je igra UP+ (granica 167.5) po kvoti 1.80 u SuperBet kladionici. Trenutno forma gostujuće ekipe nam govori da će ovo biti jedan veoma neizvjestan dvoboj, pa vam predlažemo igru H2 (granica 7.5) po kvoti 1.70. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa iznenađenjem i trijumfom gostiju po kvoti 2.85 takođe u SuperBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.