Tip dana košarka: Virtus – Panatinaikos: Domaćin za prekid crnog niza, gosti za nastavak serije pobeda!

Virtus će u okviru 32. kola Evrolige dočekati Panatinaikos. Tim iz Bolonje je u nizu od 4 uzastopna poraza u elitnom takmičenju, te je plasman među 6 najboljih ekipa sada samo u domenu teorije. Tim iz Grčke je u sjajnom nizu pobjeda i trenutno se nalaze na 2. poziciji na tabeli. Utakmica je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Virtus: Ima li kraja crnom nizu?

Virtus nije bauk, a pogotovo ne u poslednje vrijeme, ali je u mnogim utakmicama ove sezone pokazao kako može da bude itekako nezgodan i da tim iz Bolonje može da bude opasan kada mu se dozvoli da koristi širok dijapazon mogućnosti u napadu. Na posebnom testu biće centri Panatinaikosa, jer protiv Toka Šengelije, Brajanta Danstona, Džordana Mikija i Anta Žižića odbrana treba da bude na gornjoj granici mogućnosti, čak i kada nisu u formi ili nemaju svoje veče. Ponajviše jer je spoljna linija vođena Markom Belinelijem, te Ifeom Lundbergom, Ognjenom Dobrićem i Rihardom Lomašom opasna kada joj se dozvoli da se raspuca, uz naravno sjajnog Danijela Heketa.
Virtus definitivno više nije u formi koja ga je krasila u većem dijelu sezone. Problem su napravile brojne povrede, zbog čega taktika Luke Bankija zavisi praktično od četvorice igrača i kada jedan ispadne iz ritma, nastaje ozbiljan problem. Centarska linija najbolje funkcioniše kada su Šengelija i Danston zajedno, dok se Miki i Žižić muče da isporuče očekivane role. Slična je priča i u spoljnoj liniji gdje se Heketov izostanak i te kako osjeća. Doduše, sa Belinelijem i Lundbergom, kada imaju svoj dan, Virtus lakše funkcioniše.
Posle boravka na drugom mjestu, odmah iza Real Madrida, bolonjski tim je počeo da tone i sada postoji čak i bojazan da bi produžetak negativne serije mogao čak da završni na granici ispadanja iz plej-ina. U Virtusu žele da zadrže korak sa zahuktalim Makabijem i do kraja se potuku za sedmo mesto koje garantuje prednost domaćeg terena, već i dvije šanse da se kroz mini-turnir nađe u četvrtfinalu.
Iako gostovanja u Beogradu nikada nisu laka, Virtusu je ono u prethodnom kolu protiv Zvezde bar na papiru bio najlakši meč do kraja, jer u preostala tri kola dočekuju Panatinaikos, pa se ide u Milano Olimpiji i onda stiže Baskonija. Sve mečevi protiv konkurenata za doigravanje.
Sreća pa je rezultatima u prethodnom periodu odradila veći dio posla, inače bi Luka Banki morao ozbiljno da se zabrine za mjesto u plej-inu Evrolige. Morao bi ako već nije, jer njegova ekipa je u ozbiljnom padu, koji se u prethodnom nastavio protiv Crvene zvezde.
Ekipa Janisa Sferopulosa, koja skoro dva mjeseca nije znala za pobjedu u Evroligi, uzela je skalp timu iz Bolonje (94:79), nanjevši mu četvrti vezani poraz u elitnom evropskom takmičenju.
Na konferenciji posle utakmice trener italijanske ekipe Luka Banki priznao je da ga je Zvezda iznenadila svojom igrom, jer je, kako kaže, ekipu pripremao za potpuno drugačiju utakmicu.

Panatinaikos: Bitno je sačuvati drugo mjesto!

Stvari su izgleda došle na svoje u zelenom dijelu Atine i četa Ergina Atamana nezadrživo šeta Evroligom. Nanjevši treći poraz Barseloni u poslednjih pet kola, Panatinaikos je napravio ključni korak ka plasmanu u četvrtfinale Evrolige u prethodnom kolu. Zeleni iz Atine slavili su rezultatom 89:81, mada su tokom druge dionice imali ogroman zaostatak.
Ovom pobjedom četa Ergina Atamana izjednačila se sa Barselonom i Monakom po broju pobjeda (20), pa sada sva tri tima, tri runde prije kraja, imaju dva trijumfa više od Makabija, koji je prvi ispod crte, odnosno prvi tim u plej-inu. U prevodu, ekipa iz Tel Aviva najvjerovatnije može da se nada skoku jedino preko Olimpijakosa, koji joj bježi samo jednu pobjedu.
A šta je Panatinaikos još zaradio trijumfom u poslednjem kolu? Pa mnogo toga. Prednost u odnosu na Monako i Barsu, ekipe sa kojima je izjednačen po broju pobjeda. Sve to nagovještava da će uskoro osigurati i domaći teren u eventualnoj majstorici u borbi za fajnal for.
Barselona je imala prednost tokom prve dionice u Atini (11:19), vodila je i cijelih 16 razlike tokom druge (40:24), nakon nevjerovatne serije od 17:0, da bi domaćin krenuo u preokret s početkom drugog poluvremena.
Mic po mic, Panatinaikos je stizao prednost Katalonaca i na kraju serijom 7:0 stigao do nedostižnih plus deset – 83:73. Do kraja je bilo ostalo još dva minuta, međutim Zeleni su dovoljno iskusan sastav da takvu prednost ne mogu da ispuste.
Kendrik Nan postigao je 22 poena i bio najefikasniji u grčkom sastavu, Kostas Slukas dodao je 18 uz osam skokova, a Konstantinos Mitoglu upisao dabl-dabl – 19 koševa i 10 uhvaćenih lopti. Veliku rolu imao je i nekadašnji košrkaš Partizana i Crvene zvezde Matijas Lesor sa 13 poena, sedam skokova i četiri asistencije.
Večeras ih očekuje nimalo lako gostovanju u Bolonji protiv tima koji želi da prekine ogroman niz poraza i koji se kao i Panatinaikos bori za što bolji plasman na tabeli. Međutim PAO večeras brani drugu poziciju i u toj situaciji će sigurno dati sve od sebe da tamo do kraja i ostanu.

Naš prijedlog:

Iako se utakmica igra u Bolonji, gostujući sastav je favorit u ovoj utakmici i njihov trijumf plaća se kvotom 1.62 u PrimoBet kladionici. Pobjeda domaće ekipe plaća se kvotom 2.28.

Napadački orijentisana igra obje ekipe, trebala bi da nam donese jedan efikasan meč sa velikim brojem poena. Mi smo se baš zbog toga odlučili za igru UP+ (granica 159.5) po kvoti 1.70 upravo u PrimoBet kladionici. Panatinaikos će u ovom duelu braniti drugu poziciju na tabeli, pa smo mišljenja da su uz trenutnu formu bliži pobjedi, njihov trijumf se kao što smo i rekli plaća kvotom 1.62. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 2&UP+ (granica 159.5) po kvoti 3.10 takođe u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.