Tip dana košarka: Pariz – Burg: Ko će sledeće sezone u Evroligu?

Pariz će u okviru prvog meča finala Evrokupa ugostiti ekipu Burga. Tim koji prvi dođe do 3 pobjede ponijeće titulu šampiona i automatski obezbijediti plasman u Evroligu. Utakmica je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Pariz: Prvi favorit za osvajanje!

Prvi tim koji je obezbijedio status finaliste ovogodišnjeg Evrokupa je Pariz. Sasvim očekivano i zasluženo, najveći favorit za osvajanje pehara dobio je i drugu utakmicu polufinala protiv Londona Petra Božića i došao na prag ne samo istorijskog pehara, već i plasmana u Evroligu.
To će se sigurno desiti prije ili kasnije, ali sva je prilika da će se Pariz za zvanje evroligaša izboriti na parketu već u narednim sedmicama.
Kapa dole Parizu, treneru Tuomasu Isalu i najboljem igraču ekipe Ti Džej Šortsu koji je odigrao još jednu fantastičnu utakmicu kada je bilo najpotrebnije i to sa 19 poena, šest asistencija i pet ukradenih lopti. Metju Morgan je probao da anulira učinak omalenog plejmejkera Pariza u tom odlučujućem meču i jeste ubacio 25 poena, ali jednostavno ni to nije bilo dovoljno.
Pariz je nastavio da melje sve redom i stigao je do 20. pobjede u Evrokupu iz 21 utakmice! Samo je Bešiktaš Dušana Alimpijevića uspio da dobije i to baš u glavnom gradu Francuske tokom grupne faze, od tada Parižani ne samo da ne znaju za poraz, već su pokazali da su dominantna sila za maltene sve protivnike.
London Pere Božića može da bude ponosan na svoju drugu sezonu u Evrokupu, prvu pod vođstvom srpskog trenera. Napravljen je najbolji rezultat u klupskoj istoriji, polufinale nije mala stvar, ali je Pariz ipak sada već tradicionalno bolji takmac kada je na drugoj strani tim sa Ostrva.
Imao je London šest poena više na poluvremenu (45:39) i sam je odlučivao o ishodu utakmice, ali je Pariz ipak demonstrirao klasu. Već u trećoj dionici prestigao je rivala posle trojke Medija Nguame, da bi u odlučujućih deset minuta serijom 7:0 otišao na devet razlike (73:64) posle čega je sve bilo riješeno.
Za vikend su u nacionalnom šampionatu demonstrirali silu protiv Le Mana u meču koji su dobili sa 33 poena razlike! Trennutno su drugi na tabeli odmah iza vodećeg Monaka sa skorom od 21. trijumfa i 7 poraza, od kojih su samo 2 bila na domaćem parketu.

Burg: Mogu li do iznenađenja?

Nije ekipa Burga imala nimalo lak zadatak u polufinalu kada su morali u majstorici da savladaju Bešiktaš i izbore plasman u finale i tako zakažu duel sa ekipom Pariza. Klub iz Istanbula je na kraju posustao u majstorici u polufinalu u Francuskoj protiv Burga koji je slavio sa ubedljivih 89:63.
Iako je Bešiktaš bio u igri pune tri dionice, u potpunosti je posustao u poslednjih 10 minuta. Uprkos svim pokušajima Alimpijevića da razmdrda ekipu.. Ništa nije polazilo za rukom. Na kraju Almpijević nije ni završio meč na klupi jer je četiri minuta prije kraja iznerviran sudijskim kriterijom krenuo da se raspravlja sa arbitrima ljutito. Posle svega je bio isključen, otišao je do kolege na klupi Burga pružio mu ruku, čestitao na pobjedi, a potom napustio parket.
U tom momentu Burg je vodio 20 razlike i pitanje pobjednika je apsolutno bilo riješeno. Ipak, ko nije gledao meč, treba da zna da ova razlika ne otkriva pravo stanje stvari na parketu u većem dijelu meča. Bešiktaš se izuzetno borio, u nekoliko navrata su imali i prednost u Francuskoj, ali do konačnog trijumfa nisu mogli, jer su poslednju dionicu izgubili sa pomalo nestvarnih 24:4.
To znači da nas u finalu čeka Francusko finale, na jednoj strani Pariz, a na drugoj Burg. Pobjednik finalnog duela obezbijediće sebi mjesto u Evroligi naredne sezone.
Polako ulazimo u dio sezone kada se dijele individulna priznanja u klupskoj košarci, a „led je slomilo“ krilo francuskog Burga, Zakari Risaše koji je proglašen za najboljeg mladog igrača Evrokupa za sezonu 2023/24.
Najperspektivniji igrač finaliste ovogodišnjeg izdanja drugorangiranog evropskog takmičenja je prosiječno u aktuelnoj takmičarskoj godini bilježio 11,7 poena i 3,4 skoka za 24 minuta provedena na parketu. Bio je najbolji trojkaš regularne faze takmičenja sa 56,1 odsto preciznosti.
Risaše koji puni 19 godina za tri dana je tako postao drugi najmlađi laureat, odmah iza sadašnjeg asa Real Madrida, Džanana Muse koji je istu nagradu osvojio samo mjesec dana mlađi dok je nosio dres zagrebačke Cedevite (2017/18).
Momak rodom iz Malage je pobjedio konkurenciju u vidu Nadira Hifija iz Pariza, sa kojim će se sastati u borbi za trofej Evrokupa, i Huana Nunjeza iz Ulma. Ujedno je postao i prvi Francuz sa pomenutim priznanjem, a takođe i dodatno ojačao kandidaturu za prvog pika na ovogodišnjem NBA draftu koji će se održati 27. juna.

Naš prijedlog:

Domaći tim kao ogroman favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihovu pobjedu je 1.20 u MaxBet kladionici. Trijumf gostiju plaća se kvotom 4.10.

Iako su ova dva tima u prošlosti znala da odigraju veoma efikasne duele, mišljenja smo da večeras neće biti takav slučaj. Veoma važan meč za obje ekipe i pobjednika bi večeras trebale odlučiti nijanse. Prema tome predlažemo meč UP- (granica 167.5) po kvoti 1.75 u MaxBet kladionici. Takođe predlažemo igru H2 (granica 10.5) po kvoti 1.70, pošto ubjedljiv trijumf i jedne i druge ekipe ne bi trebao da se desi. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP- po kvoti 2.45 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.