Tip dana košarka: Panatinaikos – Makabi: Vrelo u Atini odmah na startu, Ataman obećao F4!

Panatinaikos će u okviru drugog meča četvrtfinala Evrolige ugostiti ekipu Makabija. Prvi meč je okončan šokantnim porazom domaćina i drugom meču nemaju prava na grešku. Odmah nakon poraza njegovog tima, Ataman je na konferenciji izjavio da obećava F4 ove godine, pa ostaje da vidimo kakav će odgovor na to imati igrači Makabija. Utakmica je na programu od 20 časova i 15 minuta.

Panatinaikos: Kakav šok bi bio novi poraz!

Istorijski gledano, uticaj dva tima na kontinentalnu klupsku košarku je nemjerljiv. Zajedno imaju 12 evropskih titula (oboje po šest) i 23 učešća na završnim turnirima. Isto tako, iza sebe imaju uspiješne takmičarske godine koje žele da učine još posebnijima.
Što se tiče, sastava Ergina Atamana, on je u aktuelnu sezonu ušao sa ogromnim ambicijama, shodno temperamentu i rasipništvu gazde kluba Dimitrisa Janakopulosa. Promjenjen je praktično cio tim, uloženi je ogroman novac i posle očekivano nešto kompleksijieg početka, ekipa je sredinom sezone uspijela da uhvati strašan ritam i osnovni dio završi na drugoj poziciji, gdje se nije nikada nalazila. Štaviše, ovo je posle pet godina prvo četvrtfinale za “zelene”, dok na Fajnal foru nisu bili od 2012. godine. Predugo za takvog velikana, međutim s obzirom da su lani evroligašku kampanju okončali na pretposlednjem mjestu, ovo je veliki pomak. Naravno, sa time se ne zadovoljavaju, i to nikako ne ide uz mentalitet dvostrukog šampiona takmičenja, Atamana, kao ni uz asove poput Kostasa Slukasa, Kendrika Nana, Matijasa Lesora, Huanča Ernangomeza ili Džerijana Grenta.
Izgledalo je da Panatinaikos igra najbolju košarku u Evropi u jednom trenutku. Mnogi ih vide kao glavne favorite za titulu u Evroligi, naročito kada Kostas Slukas igra na vrhunskom nivou, ali već sada sve može da padne u vodu na startu plej-ofa. Isti taj Kostas Slukas koji je napravio pometnju kada je prešao iz Olimpijakosa u Panatinaikos je prodao ključnu loptu i Makabi je otvorio plej-of seriju prvorazrednim iznenađenjem. Tim kome je Beograd druga kuća ove sezone zbog ratnih dešavanja u Izraelu je uspio da odigra spektakularno četvrtu dionicu i preko Lorenza Brauna dođe do velike pobjede rezultatom 87:91.
Panatinaikos je imao prednost u većem dijelu meča. Često je bila i dvocifrena razlika koja je stvorena u drugoj dionici kada se zapalio Luka Vildoza. Nekadašnju košarkaš Zvezde je bio na meti kritika trenera Atamana, ali Argentinac je u tom meču vezao tri trojke u drugom kvartalu kada je donio prednost domaćinima, pokušao je i četvrtu ali je promašio i nestao sa meča. Posle toga je Matijas Lesor preuzeo dirigentsku palicu. Dominirao je u reketu, zakucavao, skakao, ali je imao problema pri izvođenju slobodnih bacanja.
Taj problem je donekle anulirao Džerijan Grant koji je odigrao sjajan meč. Pune tri dionice je zaustavljao svaki nalet Makabija, ali u četvrtoj nije bilo spasa.
U poraženom sastavu, Matijas Lesor je prednjačio sa 22 poena. Kostas Slukas je imao 12 poena i 13 asistencija. Imao je samo jednu izgubljenu loptu, ali ona je na kraju bila ključna.
Večeras se igra nova utakmica i sigurno je da će gosti ući dosta rasterećeniji, dok Atamanovi izabranici moraju da odigraju maksimalno fokusirano, kako ne bi došli u situaciju da u Beograd putuju sa skorom 0:2.

Makabi: Primarni cilj već ostvaren!

Jedni cijelu sezonu zbog rata kao izbjeglice domaće utakmice igraju daleko od kuće, drugi su se posle pet godina ponovo našli u plej-ofu elitnog takmičenja. Svi se potajno nadaju plasmanu na Fajnal for u Berlinu na kojem nisu bili deset, odnosno 12 godina. Svi ti pomenuti sastojci od četvrtfinale serije Evrolige između Panatinaikosa i Makabija mogu da naprave ukusno jelo za košarkaške sladokusce.
Izraelski tim je u nekarakterističnim uslovima igrajući kao domaćin utakmice u Beogradu, uspio da se preko plej-ina domogne mjesta u plej-ofu, treću godinu zaredom. Prethodne sezone je u pet utakmice izgubio od Monaka gdje takođe, kao i sada, nije imao prednost domaćinstva. Sada pogotovo ne bi imao tako nešto ni da je završio ligaški dio bolje plasiran od grčkog velikana, mada se određeni broj njihovih navijača može očekivati kako u Atini tako i u srpskoj prestonici.
I odmah smo pravu poslasticu vidjeli već u prvom meču u kom je tim iz Izraela sjajnom igrom napravio brejk. Bolje je domaći tim ušao u tu utakmicu, ali kako je vrijeme odmicalo družina iz Beograda je počela da igra rasterećeno i na kraju da slavi pobjedu.
Bonzi Kolson, Vejd Boldvin i Lorenzo Braun su krenuli da pogađaju u serijama, Panatinaikos je krenuo da promašuje. Čak i u takvom raspletu situacije, Panatinaikos je imao napad za izjednačenje u samom finišu. Očekivano lopta je bila u rukama Kostasa Slukasa koji ima najviše iskustva u dramatičnim završnicama. Ipak, Grk se u potpunosti izgubio, nije znao šta će sa loptom. Iz skoka je dodao pravo u ruke igračima Makabija koji su na kraju došli do velike pobjede.
Makabi je ubacio čak 28 poena u poslednjih 10 minuta što je bilo previše za Pantinaikos. Na kraju je Bonzi Kolson bio najefikasniji sa 18 poena. Pogodio je tri od četiri šuta za tri poena. Lorenzo Braun je imao 16 poena, Vejd Boldvin je stao na 15, ali se isto tako i povrijedio. U pitanju je zadnja loža i to je u ovom momentu najveći problem za Izraelce pred drugi meč.
Potajno se u Makabiju nadaju ponavljanju Partizanovog scenarija iz 1992. kada su crno-beli u identičnim uslovima stigli do prve i jedine evropske titule. Tako nešto bi ozbiljno značilo celokupnoj organizaciji, navijačima, pa i državi.

Naš prijedlog:

Panatinaikos je i u ovom meču apsolutni favorit, a kvota na njihu pobjedu je 1.45 u PrimoBet kladionici. Trijumf gostiju plaća se kvotom 3.10.

Jasno je da domaći tim više nema prava na grešku i da bi novi poraz bio ravan katastrofi. S toga mislimo da će večeras doslovno izginuti na terenu i da će uspijeti da izjednače seriju, a kvota na njihov trijumf je kao što smo rekli 1.45 u PrimoBet kladionici. Takođe mišljenja smo da neće biti više od 170 poena na meču, pa vam predlažemo igru UP- (granica 170.5) po kvoti 1.65. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1/1 po kvoti 2.20 takođe u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.