Tip dana košarka: Makabi – Panatinaikos: Panatinaikos na velikom ispitu, mogu li do brejka?

Makabi će u okviru četvrtog meča četvrtfinala Evrolige dočekati ekipu Panatinaikosa. U trećem meču koji je odigran prije svega 2 dana, tim iz Izraela je slavio u neizvjesnoj završnici i tako poveo sa 2-1 u seriji. Ambiciozni projekat Grka prije da doživi fijasko, a sigurno je da nas očekuje još jedan fenomenalan duel. Utakmica je na programu od 20 časova i 45 minuta.

Makabi: Ovaj tim izgleda sjajno!

Mnogo je toga ostalo još da vidimo u četvrtfinalu Evrolige, ali posle tri utakmice u seriji sa Panatinaikosom možemo slobodno da kažemo da smo trenutno bliži tome da vidimo kako Ponos Izraela prkosi svemu, teškom vremenu, napetoj geopolitičkoj situaciji, pa i najmoćnijem sastavu Panatinaikosa u poslednjoj deceniji i nalazi se nadomak plasmana na fajnal-for Evrolige!
Malo ko je to mogao da očekuje nakon što su prve bombe pale na Izrael, čime je otvoreno novo poglavlje tenzija na i ovako nemirnom području, ali izabranici Odeda Kataša uspijeli su da preture mnogo toga preko glave, pa i dramu kakva je viđena u beogradskoj dvorani. Posle prednosti od 17 poena (64:47) u trećoj dionici, Makabi je sve kredite uspio da ispuca do finiša utakmice i istu pretvori u borbu nategnutih živaca u kojoj je uspio da sačuva živu glavu i pobjedi rezultatom 85:83.
U Makabiju su još nakon obezbijeđenog prolaza u plej-of kroz plej-in radili na tome da se za okršaje u Beogradu odobri prisustvo bar hiljadu navijača u dvorani Aleksandar Nikolić, a posle događaja iz Atine ta je ideja bila apsolutni prioritet vodećih ljudi Makabija. Čim je stiglo zeleno svijetlo, klub je pripremio teren za atmosferu koja je po mnogo čemu zaličila na vrijeme kada su beogradski vječiti igrali na ovom mjestu. Jeste bilo samo hiljadu njih, ali je na momente zvučalo kao da je čuveni Pionir dupke pun.
Osjetili su i košarkaši Makabija koliko je ovo bitan momenat cijele serije, zato su po izlasku iz svlačionice pred zagrevanje spontano išli do tribina kod svojih pristalica, da ih dodatno ohrabre da oderu glasne žice, ogule dlanove i urade sve što je do njih kako bi se odnijela velika pobjeda na terenu. To su na kraju i uspijeli i sada su na samo jedan korak do plasmana među 4 najbolje ekipe.

Panatinaikos: Večeras igraju na sve ili ništa!

Dva poraza Panatinaikosa od Makabija u četvrtfinalnoj seriji i ne zna se koji su Atinjani teže podnijeli.
Prije dvije večeri u Beogradu bili su blizu da se iščupaju nakon debelog zaostatka, ali poeni Lorenca Brauna 2,6 sekundi prije kraja doneli su trijumf Makabiju (85:83) i vođstvo od 2:1 u seriji.
I ponovo su Grci napravili haos posle utakmice. Najprije, iz Panatinaikosa su najavili žalbu Evroligi. Sporan trenutak dogodio se 13 sekundi prije kraja kada je Matijas Lesor izblokirao Lorenca Brauna, a proglašena je mrtva lopta, koju je potom osvojio as izraelskog kluba Džoš Nibo. Po mišljenju Zelenih, posijed je trebalo da pripadne njima i time su direktno oštećeni u samom finišu, kada se odlučivao pobjednik.
Ni tu nije bio kraj, već je ponovo svoj šou imao prvi čovek Panatinaikosa Dimitrios Janakopulos, koji se uključio uživo na svoj instagram profil i na srpskom psovao, čini se, sudiju Karduma.
Na kraju je bukvalno jedna lopta odlučivala. I nju je na iskustvo Lorenzo Braun pretvorio u dva pogotka sa penala nakon što je lako navukao Džerijana Grenta na faul. Amerikanac sa španskim pasošem je znao kakvu mu je uslugu prošlogodišnji plejmejker Turk Telekoma učinio jer je Braun među boljim izvođačima slobodnih bacanja sa 86 odsto uspiješnosti. Naravno, oba šuta je pogodio i uz 2,6 sekundi na semaforu PAO je imao samo jednu šansu za pobjedu ili produžetak. Ergin Ataman je uzeo tajm-aut, gosti su imali aut na polovini rivala i najbolji strijelac utakmice Kendrik Nan nije uspio da pogodi, mada je malo nedostajalo.
Nan je i pored neiskorišćenog šuta za pobjedu bio najefikasniji sa 25 poena i pet trojki iz osam pokušaja. Joanis Papapetru je imao 17 poena i šest skokova, a Matijas Lesor 14 poena, šest uhvaćenih lopti i čak 13 iznuđenih faulova! Kostas Slukas u prethodnom meču nije imao ni sporednu ulogu jer za 20 minuta nije pogodio nijedan od tri šuta iz igre, a podijelio je samo tri dodavanja saigračima.
Mnogo je varnica bilo uoči treće utakmice, sa obje strane. Evroliga je pokušala da reaguje autoritativno kažnjavanjem Panatinaikosa i Ergina Atamana posle niza saopštenja i javnih istupa, ali je sve ono što se dogodilo u Oaki prošle sedmice značajno produbilo rivalstvo dva kluba i pojačalo emocije na parketu i tribinama.
Kako li će tek biti večeras, kada se ponovo sastaju dva evropska giganta…

Naš prijedlog:

Gostujući sastav je blagi favorit u ovom meču, a kvota na njihov trijumf je 1.81 u MeridianBet kladionici. Pobjeda nominalnog domaćina plaća se kvotom 2.05.

Efikasni mečevi su nešto na šta smo navikli kada igraju ove dvije ekipe, ali značaj večerašnje utakmice bi po nama trebao da donese nešto tvrđi meč. Naš prijedlog je igra UP- (granica 171.5) po kvoti 1.75 u MeridianBet kladionici. Iako je Makabi do sada pokazao više, mišljenja smo da će gosti trijumfovati u večerašnjem meču pa vam takođe predlažemo dvojku po kvoti 1.81. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 2&UP- po kvoti 3.25 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.