MEČ DANA: Bešiktaš – Trabzonspor: Trofej za spas sezone i jednih i drugih!

Bešiktaš i Trabzonspor će se u okviru finala nacionalnog kupa sastati na Ataturk stadionu u Istanbulu. I jedni i drugi su ove sezone bili daleko od šampionske trke, pa će eventualno osvajanje kupa biti spas sezone kako za jedna tako i za druge. Utakmica je na programu od 19 časova i 45 minuta.

Bešiktaš: Tek 5. pozicija u prvenstvu!

Poslednjih godina Bešiktaš je uglavnom zanemarivao Kup Turske, pošto je od 2011. samo jednom stigao do finala. Ovog puta pehar je od velike važnosti za Kara Kartala, jer je to možda jedina šansa ekipe da se smanji “šteta” ove sezone. Orlovi su izuzetno razočarali u ligaškom dijelu. Posle 37 kola, tim privremenog stratega Serdara Topraktepea je na petom mjestu i zaostaje dva boda za četvrtoplasiranim Bašakšehirom. Crni Orlovi zavise od pomoći u poslednjem naletu sezone kako bi oborili gradske rivale sa međunarodne pozicije.
Kup takmičenje je stoga važnije. Ukoliko Bešiktaš osvoji kup, imaće šansu za direktan izlazak na međunarodnu scenu, kvalifikacije su im sigurne čak i u slučaju poraza. Ukoliko crnomorski klub osvoji Kup, pravo na početak kvalifikacija za Ligu konferencije imaće i petoplasirani tim Superlige, tamo gdje ste Bešiktaš trenutno i nalazi.
U poređenju sa prvim mečom polufinala u Ankari, Bešiktaš će morati ne samo da se bolje predstavi u defanzivi, već i da poradi na ofanzivnoj igri. U prvom meču polufinala samo jedna lopta je išla u protivnički gol tokom cijelog meča. Ima dovoljno potencijala u napadu, gdje je poslednjih sedmica nezamjenjiv Džekson Muleka.
Kao uvertiru u ovaj finalni meč, Bešiktaš je odigrao neriješeno na domaćem terenu protiv ekipe Hatajaspora (2:2), ali su zahvaljujući remiju Kasimpaše ostali na 3 boda viška i maltene osigurali to peto mjesto. Treba napomenuti da crno-bijeli nisu izgubili nijednu utakmicu kod kuće puna dva mjeseca, a Bešiktaš nikada nije izgubio prvenstvenu utakmicu protiv bordo-crvenih pred domaćom publikom. Protiv Hataja kom prijeti ispadanje, BJK ima skor od dvije pobede i dva remija u poslednja četiri domaća duela, uključujući ubjedljivu pobedu od 7:0 u sezoni 2020/2021, međutim kvalitet u ovoj poslednjoj utakmici nisu uspijeli da materijalizuju.
U tim se vraćaju Semih Kiličsoj i Omar Koli, odnosno dva veoma bitna igrača koja se vraćaju posle suspenzija. Kiličsoj je posebno važan. Mladić koji ima 18 godina je najbolji strelac crno-bijelih sa 10 ligaških golova.

Trabzon: Kvalifikacije za Evropu su već osigurane!

Abdulah Avdži je ponovo preokrenuo stvari u Trabzonu. Trener koji se proslavio osvajanjem titule prvaka 2022. sa timom sa obale Crnog mora, preuzeo je gomilu ruševina u prvoj polovini sezone kada se vratio u tim posle devet mjeseci pauze, i trenutna situacija je stoga utoliko više iznenađujuća. Bordo-plavi su sigurni na trećem mjestu u ligi i idu ka Ligi Evrope. Sada su u finalu kupa i imaće priliku da ovu sezonu okončaju sa osvojenim trofejom, a put do finala im nimalo nije bio lak.
Trabzon je preživio prvu utakmicu polufinala nepovrijeđen. Bordo Mavililer je na svom terenu pobjedio protivnika iz Istanbula sa 3:2 uprkos brojčanom zaostatku. Crnomorski klub je u međuvremenu vodio sa 3:1, ali je u završnoj fazi FKSK smanjio na 3:2.
Trabzon je u prošlosti bio bez pobjede protiv FKSK-a na gostovanju dva puta zaredom. Tim sa obale Crnog mora je u sezoni 2022/2023 čak izgubio u gostima od Karagumruka sa 4:1. U poslednja dva takmičarska duela Trabzon ne samo da je napustio teren kao pobjednik, već je na ova dva sukoba postigao osam golova.
Rapsodija Trabzona je međutim ovjerila kvalitet ove ekipe, koja je u drugom meču polufinala slavila sa velikih 0:4 i tako zakazala ovaj duel.
Trabzon je golom Nigerijca Pola Onuačua trijumfovao na gostovanju Bašakšehiru u poslednjoj utakmici prvenstva Turske koja je odigrana za vikend sa 1:0 i tako kolo pred kraj matematički obezbijedio plasman u kvalifikacije za drugo po važnosti međunarodno takmičenje.
Nije nerealno da žreb spoji klub iz grada na obali Crnog mora i istorijskog Puta svile sa TSC-om, uzimajući u obzir da UEFA koeficijent turskog tima iznosi 11.500, a Topolčana 5.275. TSC će sa takvim koeficijentom sigurno biti nepovlašćen u bilo kojoj kvalifikacionoj rundi, dok bi Trabzon bio povlašćen u drugoj.

Naš prijedlog:

Bešiktaš kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf je 2.35 u PrimoBet kladionici. Trijumf Trabzona plaća se kvotom 3.00.

Obje ekipe u poslednje vrijeme igraju u dobroj formi i za očekivati je da i jedni i drugi makar jednom zatresu mrežu, pa vam shodno tome predlažemo igru GG po kvoti 1.70 u PrimoBet kladionici. Iako je domaći tim favorit u ovom meču, mišljenja smo da se gosti itekako pitaju, te da će u regularnih 90 minuta izaći kao neporaženi. Kvota na igru X2 je 1.60. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa čistom dvojkom po kvoti 3.00 u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.