Tip dana košarka: Panatinaikos – Fenerbahče: Sudar titana u borbi za veliko finale Evrolige!

Panatinaikos i Fenerbahče će u okviru polufinala Evrolige odigrati utakmicu u krcatoj Uber Areni u Berlinu. Utakmica je imala i svoju uvertiru izvaren terena, a obje ekipe su na F4 stigle u sjajnoj formi. Predstojeći Fajnal-for Evrolige će sasvim sigurno biti sektakularan zbog velikog broja navijača. Nema dileme da pristalice Fenerbahčea, Olimpijakosa i Panatinaikosa imaju namjeru da preplave Berlin. Utakmica je na programu od 18 časova.

Panatinaikos: Hoće li ovo biti istorijska sezona?

Kada je Makabi u prvom meču plej-ofa Evrolige šokirao Panatinaikos u Atini, trener Ergin Ataman je samouvjereno posle poraza rekao: “Obećavam, idemo na Fajnal for. Ako ne odemo, ja sledeće godine neću biti trener Panatinaikosa”. To obećanje je ispunio jer je Panatinikos ovjerio svoj plasman na Fajnal for u Berlinu, prvi put još od 2012. godine. U fantastičnoj majstorici u krcatoj OAKA areni, zeleni su nadigrali ponos Izraela rezultatom 81:72.
Iako je na kraju bilo ubedljivo i sigurno, u poslednjem okršaju smo gledali zaista uzbudljivu utakmicu u kojoj je bilo 12 promjena u vođstvu, ali na kraju je Panatinaikos zaigrao granitnu odbranu u četvrtoj četvrtini. Gosti puna četiri minuta nisu uspijeli da postignu koš iz igre i tada su Atinjani došli do dvocifrene prednosti koja je bila sasvim dovoljna da se obezbijedi veličanstvena pobjeda.
Stigao je Panatinaikos u Berlin, ali su ga umjesto cvijeća dočekale – uvrede.
Ekspedicija grčkog kluba doputovala je u glavni grad Njemačke kako bi učestvovala na završnom turniru Evrolige, a sve što se dešavalo prilikom iskrcavanja iz autobusa u hotel nagovještava veliku tenziju i kad se Zelenu budu pojavili u hali.
Ispred hotela dočekali su ih navijači Fenerbahčea, što nije veliko iznenađenje, ako se zna da Turci imaju snažnu dijasporu u Nemačkoj. Njih nekoliko desetina je sačekalo košarkaše Panatinaikosa i vrijeđalo ih sve vrijeme.
Navijači su posle dugo vremena u stanju potpuno ekstaze, sve dodatno popaljuju i nastupi kontroverznog gazde Dimitrisa Janakopulosa, pa zato i ne čudi informacija da je grčki velikan za samo jedan dan prodao sve sezonske ulaznice za narednu sezonu.
Kako su iz kluba objavili, svih 11.200 karata za takmičarsku godinu 2024/25 je planulo u rekordnom roku. Klub doživljava procvat, konačno je ponovo, prvi put još od odlaska Željka Obradovića sa klupe, faktor u evropskoj košarci. Navijači mu vjeruju, a tim igra sa dušom.
Atmosfera je podgrijejana pred polufinale. I nema sumnje da će prije no što počne utakmica između Fenerbahčea i Panatinaikosa imati koju i Ergin Ataman da kaže. Neće ovo biti običan Fajnal-For to je sigurno.

Fenerbahče: Jasikevičijus specijalista za ovakve mečeve!

Turski tim je uspio u nečemu što nije nikome prije u istoriji Evrolige, pošto je kao gost u majstorici sa Monakom slavio sa 80:79 trojkom Nika Kalatesa 19 sekundi prije isteka produžetka.
Dva stepenika su ostala do cilja. Prvi stiže večeras od 18 časova u vidu grčkog Panatinaikosa sa kojim koplja ukrštaju u polufinalnom okršaju, dok se u drugom sastaju Olimpijakos i Real.
Gori Berlin kao da je Istanbul! Invazija Fenerbahčeovih navijača. Dočekali su turski navijači, pretežno oni koji žive u Nemačkoj, svoje miljenike bakljadom. Zapalili su ulice glavnog grada i nagovjestili kakvu će podršku imati klub sa Bosfora u polufinalu protiv Panatinaikosa. I izazvali incident. Došlo je do bliskog susreta sa Erginom Atamanom i sukoba prilikom ulaska delegacije Panatinakosa u hotel. Fizičkog nije bilo, samo verbalni u prvom dijelu večeri, ali zato jeste kasnije sa policijom. Uključilo se i ministarstvo spoljnih poslova, kao i ambasade Grčke i Turske.
Ergin Ataman je magnet za protivničke navijače. Najčešće zbog zapaljivih izjava i ponašanja. Što tokom utakmica, što posle njih. Našao se na udaru Fenerbahčeovih pristalica. Išao je ka ulazu hotela, ušao u raspravu sa navijačima, koji su počeli da ga vrijeđaju. A, ni on im nije ostao dužan. Kao ni Matijas Lesor, koji je želio da se obračuna, ali ga je zaustavio Kostas Adetokunbo.
Marko Gudurić će u Berlinu učestvovati na svom trećem evroligaškom Fajnal foru. I ovog puta kao i prethodna dva će to učiniti u dresu istanbulskog Fenerbahčea sa kojim je bio dio same završnice i u sezonama 2017/18 i 2018/19 kada su kanarinci predvođeni Željkom Obradovićem završili na drugom mjestu, odnosno četvrtom mjestu. Tada mlađani momak iz Priboja nije imao toliko veliku ulogu u timu kao što je ima danas, u svom drugom mandatu u turskom klubu u kojem će pokušati da se domogne najslavnijeg klupskog evropskog trofeja.

Naš prijedlog:

Panatinaikos kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf je 1.81 u MozzartBet kladionici. Trijumf Fenerbhačea plaća se kvotom 2.00.

Prije svega smo mišljenja da nas ove očekuje jedan čvrst meč, sa dosta duela i uz čvrstu odbranu sa dosta faulova. Naš prijedlog je prema tome prvenstveno igra UP- (granica 158.5) po kvoti 1.80 u MozzartBet kladionici. Iako je veoma teško prognozirati konačnog pobjednika, mi prednost ipak dajemo Panatinaikosu koji je po nama više pokazao ove sezone i koji sa posebnom hemijom ulazi u ovaj meč. Jedinica je plaća kvotom 1.81, a za vas koji jurite nešto veću kvotu predlažemo kombinaciju 1&UP- po kvoti 3.50 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.