Bajern – Real: Finale pre finala, ili, ko će u Kijev po pehar

Dva giganta svetskog fudbala ukrstiće koplja čak 25. put. Još uvek su sveža sećanja na prošlogodišnji dvomeč koji je Madriđane katupultirao ka finalu i drugoj uzastopnoj tituli prvaka Evrope.

Više od golova, driblinga i sjajnih dodavanja, pamte se odluke sudija iz Mađarske, na čelu sa Viktorom Kasaijem, koji su dozvolili Kristijanu Ronaldu dva gola iz čistih ofsajd pozicija, pa je Real, nakon produžetaka, ukupnim rezultatom 6:3, prošao dalje.

Jup Hajnkes kao Bajernov adut

Poslednji trener koji je Bavarcima doneo titulu pobednika Lige šampiona, ponovo je na njihovoj klupi. Ovog puta kao vatrogasac i na oročeno vreme. Jedan posao je uspešno završio, odbranio je titulu mnogo pre kraja Bundeslige, a onaj najvažniji počinje večeras. U međuvremenu se Bajern plasirao i u finale domaćeg Kupa, ali ako stigne evropski trofej u prestonicu piva i vurstova, o njemu navijači neće mnogo razmišljati. Zanimljivo da je Hajnkes donosio titulu prvaka Evrope i Realu , još 1998. Godine, a mnogi to finale protiv Juventusa pamte i po golu Predraga Mijatovića. Ova dva tima veže još jedan akter, Kolumbijac Džejms Rodrigez, fudbaler koji je kod Zidana dobijao šansu na kašičicu, ali je sada udarna igra Bajerna. U njegov motiv ne treba sumnjati. Bavarci su mašina za golove, Levandovski, Roben, Riberi, Miler i ostali, mogu svakom timu ubaciti nekoliko lopti u mrežu. Ove sezone popravili su i defanzivu, iako na golu, veći deo sezone, imaju Ulrajha umesto povređenog Nojera.

Treća kruna, dodatni motiv, ili dodatno opterećenje?

Real ima šansu da po treći put uzastopno uzme ”ušati” pehar, što do sada nikom nije pošlo za rukom. To može da bude sjajan motiv za Madriđane, ali i teg koji bi mogao da ih povuče dole. O Kristajanu Ronaldu ne treba trošiti reči, Portugalac je rekorder Lige šampiona sa 120 postignutih golova, uz to je bio strelac na svakom meču LŠ ove sezone. Real je ostao bez titule u Primeri, Kup kralja je takođe otišao u Kataloniju, pa je Liga šampiona jedino takmičenje koje mogu osvojiti. Problem za tim Zinedina Zidana mogla bi da bude orkestrirana kampanja koja se vodila protiv Reala širom Evrope, nakon eliminacije Juventusa u četvrtfinalu posle spornog jedanaesterca u sudijskoj nadoknadi. Mišljenja o opravdanosti dosuđivanja kaznenog udarca su podeljena, ali je nepodeljen utisak o neepravdi koju je „stara dama“ doživela.

Bajern se prošetao do polufinala, Real morao preko trnja do zvezda

Jedno od najdugovečnijih rivalstava dobija novu epizodu, 25. po redu. Do sada je učinak izjednačen, po 11 pobeda i samo dve nerešene utakmice. Čak je i gol razlika „tu negde“, Real vodi 38:37. Čini se da je kraljevski klub imao teži put do polufinala. Morali su da eliminišu prebogati Pari Sen Žermen i odlični Juventus, dok Bavarci nisu imali nikakvih problema sa Bešiktašom, dok je sa Seviljom bilo malo teže, ali ništa zabrinjavajuće. Možda će to biti problem za nemačkog šampiona, jer još nije bio na težem iskušenju, kako u domaćem prvenstvu, tako i u Evropi.

Naš predlog

Sigurno je da će golova biti na obe strane. Prednost domaćeg terena nije imala nikakvu ulogu prošle sezone, pa neće ni ove. I jedni i drugi umeju iz kontra napada da surovo kazne protivnika, pa će treneri morati da postave oprezniju taktiku. Prvi predlog je igra gol-gol, kvota na nju u kladionici 10Bet je 1.48, a hrabriji mogu da pokušaju i sa 4+, kvota je 2.25.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.