Tip dana: Strazbur – Pari Sen Žermen: Domaćinu na stolu Evropa, novi šampion se ne obazire na to

U prvoj utakmici 35. kola francuske Lige 1 Strazbur dočekuje novog šampiona, ekipu Pari Sen Žermena. Bodovi iz ovog meča su bitniji domaćinu, ali to ne znači da će supertim iz Pariza imati bilo kakvog obzira. Utakmica na stadionu La Meno u Strazburu igra se u petak sa početkom u 21 čas. Predložene kvote bile su aktuelne u trenutku pisanja teksta.

Strazbur: Sve je bilo idealno do prošlog kola, sada je plasman u Evropu doveden u pitanje

Nema se šta zameriti fudbalerima Strazbura u ovoj sezoni. Igrali su konstantno dobro od starta, sakupili su 56 bodova iz 34 utakmice, a posle PSŽ-a i Marseja, dve vodeće ekipe u prvenstvu, imaju najmanji broj poraza, osam do ovog kola. Taj osmi doživeli su u prošloj rundi na gostovanju kod prošlogodišnjeg šampiona Lila, a neuspeh na severu Francuske mogao bi da ih košta plasmana u Evropu.

Međutim, i pored minimalnog poraza od ”buldoga”, Strazbur je i dalje u konkurenciji čak i za plasman u Ligu šampiona. Trenutno trećeplasirani Ren ima samo tri boda više, a ta pozicija donosi plasman u kvalifikacije za elitno takmičenje. Pored Rena, isti borj bodova ima i Monako na četvrtom mestu, a jedan bod više od Strazbura sakupila je i Nica. Vidite da je Strazbur u dobrom društvu, pogotovo ako znamo da im u leđa, u ovom trenutku, gledaju Lion i Lil.

Pre poraza u Lilu Strazbur je imao niz od 11 mečeva bez neuspeha u Ligi 1, što se nije dogodilo od kada su se ponovo vratili u elitu francuskog fudbala. Od poraza od Bordoa 23. januara, Strazbur je pet puta pobedio i čak šest puta odigrao nerešeno. Možda su umesto nekog remija mogli da upišu pobedu, a ti bodovi bi ima sada mnogo značili. Do kraja sezone, posle meča sa najjačim francuskim timom, ostaju im dueli sa Brestom i Marsejom na strani, te sa Klermonom na domaćem terenu. Da bi se plasirali u neki od evropskih kupova treba im dosta bodova, a moraju da igraju sa dve najbolje ekipe. Možda Olimpik pre utakmice poslednjeg kola već obezbedi drugo mesto, pa to olakša posao Strazburu na Velodromu, ali će tada čuveni stadion biti krcat nacijačima tima iz najveće luke, koji će doći da proslave vicešampionsku titulu.

Strazbur je imao svoje tamne i svetle trenutke u istoriji. Najgori se dogodio pre 11 godina kada su iz treće lige administrativno izbačeni u amaterski rang, a pored jedine titule, osvojene 1979. godine, najsvežiji uspeh je trijumf u Liga kupu 2019. godine, a to je takmičenje kasnije ukinuto zbog prenatrpanog rasporeda. Tada su u finalu pobedili Gengan, i to posle boljeg izvođenja penala, a pobednički pehar podigao je srpski reprezentativac Stefan Mitrović, u to vreme kapiten Strazbura. Recimo još da su prethodnu sezonu završili na 15. mestu, i tek na kraju obezbedili opstanak, pa je ova sezone, već sada, mnogo, mnogo bolja.

Pari Sen Žermen: Titula je vraćena, ali je ponovo ostao gorak ukus zbog Lige šampiona

Kada neki tim osvoji nadmoćno titulu prvaka u nekoj zemlji, navijači tog tima morali bi biti zadovoljni. Pitanje je da li je tako sa pristalicama pariskih ”svetaca”? Ovaj tim je pravljen da bude najbolji, ne samo u Francuskoj, već u Evropi i svetu. Uloženi su silni milioni, ali osim jednog plasman u finale, u onoj ”skraćenoj” sezoni 2020. godine, Parižani nisu ostavili dublji trag u najelitnijem takmičenju.

Dolaskom Lionela Mesija prošlog leta, uz ostanak Nejmara, Mbapea i ostalih, stvorena je kaznena ekspedicija u Parizu. Ipak, pokazalo se da je i tim sastavljen samo od velikih fudbalskih imena itekako ranjiv, pa su Parižani izgubili četiri puta i na domaćem terenu. Ti porazi nisu previše zaboleli, pošto u ovom trenutku čak 13 bodova ispred drugoplasiranog Olimpika, ali je zato onaj poraz sa Bernabeu, tačnije onih drugih 45 minuta u Madridu, izazvalo žestok bes i među navijačima, ali i kod uprave i vlasnika kluba, pa se čini da će Maurisio Poketino teško ”preživeti’ na klupi PSŽ-a.

Da zlo bude veće, PSŽ je igrao odlično protiv Reala, dobio je prvi meč golom Mbapea u poslednjem minutu, ali je trijumf itekako zaslužio i ranije, a posle prvog poluvremena u Madridu imao je još jedan gol na svojoj strani, uz dva poništena. Izgledalo je da ništa ne može krenuti loše, a baš tada se sudbina samo šeretski nasmešila na tu konstataciju. Donaruma je kardinalno pogrešio, Benzema izjednačio, a zatim je francuski reprezentativac još dva puta odapeo strelu u srce svojih zemljaka i to je bio kraj evropskog puta za Pari Sen Žermen, i to već u osmini finala.

Od tog poraza Parižani su igrali samo u Ligi 1, na sedam mečeva upislai su pet pobeda, poraz od Monako, i to ubedljiv, kao i remi sa Lansom u prethodnom kolu, kada su na svom Parku Prinčeva imali gol i igrača viška, ali su dozvolili ”kanarincima” da izjednače u finišu. I taj meč izazvao je veliko nezadovoljstvo, mada neku konkretnu štetu nije izazvao. Pošto su iz Kupa Francuske ispali još krajem januara od Nice na penale u osmini finala, do kraja sezone igraju samo prvenstvo.

S obzirom da se igraju još četiri kola, remijem sa Lansom i matematički su osvojili naslov, nakon jedne godine pauze i jedini cilj im je da u preostalim mečevima sa Strazburom i Monpeljeom na strani, te sa ekipama Troe i Meca na svom Parku Prinčeva, pobede i tako sa što većom bodovnom razlikom u odnosu na prvog pratioca potvrde titulu.

Naš predlog:

Tradicija, barem ona novija, kaže da Pari Sen Žermen ne gubi od Strazbura. Na poslednjih sedam prvenstvenih okršaja Parižani su dobili pet, dok je dva puta bilo nerešeno. U prvom delu sezone gledali smo odličan fudbal i pobedu Parižana od 4:2, dok su prošle sezone ”sveci” pobedili oba puta, 4:0 u Parizu i 4:1 u Strazburu. Sada je Strazbur mnogo ozbiljniji takmica, a pritom ima i ogroman motiv. Ovaj tim nije izgubio na svom terenu u 2022. godini, na sedam utakmica imaju 5 pobeda i samo dva remija. U kladionici MaxBet pobeda Strazbura procenjuje se kvotom 3.05, remi je 3.65, a pobeda gostiju, sasvim solidnih, 2.25. Naš prvi predlog se odnosi na golove, pa predlažemo igru gol-gol. Za GG u kladionici MaxBet koeficijent je 1.58. Na mečevima Strazbura ne pada mnogo golova, pa vam predlažemo i kombinaciju duple šanse na goste uz mali broj pogodaka. za x2,0-3 u kladionici MaxBet kvota je 2.12.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.