Tip dana: Vest Hem – Arsenal: ”Čekićari” u mislima u Frankfurtu, Arsenal traži bodove za Ligu šampiona

Nekoliko je zanimljivih utakmica u 35. kolu engleske Premijer lige. Pored gostovanja vodećeg dvojca u Lidsu odnosno Njukaslu, kao i meča Everton – Čelsi, epicentar bi mogao da bude, ipak, u Londonu gde se na Olimpijskom stadionu igra gradski derbi Vest Hem – Arsenal. Od ishoda ovog meča umnogome bi mogao da zavisi pored u vrhu, tačnije raspodela evropskih viza za narednu jesen. Utakmica je na programu u nedelju u 17.30.

Vest Hem: Dolazak velikog rivala u najgorem mogućem trenutku

Rivalitet Vest Hema i Arsenala, dva londonska tima, jeste veliki ali ni približno kao što su to dueli ”Čekićara” sa Čelsijem, odnosno ”Tobdžija” sa rivalom iz severnog Londona, ekipom Totenhema. Vest Hem je odigrao odličnu sezonu, ali je potrebno da konac delo ukrasi, a ne da sve propadne na kraju. Gotovo od početka sezone su u zoni plasmana u Evropu, dobar deo su proveli među prve četiri ekipe, a prelazili su prepreku za preprekom i u Ligi Evrope stigavši u polufinale ovog prestižnog takmičenja.

Duel sa Arsenalom dolazi u lošem momentu za Vest Hem iz više razzloga. Prvo, smestio se između dve utakmice sa nemačkim Ajntrahtom, a prvu su izgubili na svom terenu, i drugo, stiže posle neprijatnog poraza na Stamford Bridžu od Čelsija, i to golom u poslednjem minutu. Na tom meču Dejvid Mojes se malo kockao, ostavio je van tima Antonija, Bovena i Rajsa, a nije bilo ni povređenih Ogbone Zume i Diopa. Rizik se nije isplatio, ”Plavci” su osvojili sva tri boda, a reakcije nije bilo ni protiv Ajntrahta koji je slavio u četvrtak sa 2:1 na Olimpijskom stadionu.

Sigurno da se ”Čekićari” nisu pomirili sa ispadanjem u polufinalu, pa će sve učiniti da u gradu na Majni nadoknade gol minusa. Ajntraht je ove sezone igrao bolje na strani, pobedio Betis i Barselonu u gostima, ali to nije uradio na svom terenu, pa u toj činjenici i Vest Hem traži svoju šansu. Moguće je da će zbog evropskog meča, koji im može doneti prvo evropsko finale u istoriji, ali i što je još važnije, borbu za trofej i direktan plasman u Ligu šampiona u koju ide osvajač Lige Evrope, uticati i na meč sa Arsenalom. Vest Hem je počeo da gubi korak u Premijer ligi, od četvrtog mesta, koje drži baš Arsenal, udaljeni su osam bodova, uz meč manje koji ”Tobdžije” imaju. Sve osim pobede definitivno bi im zatvorilo vrata evropskog elitnog takmičenja, ali ni pobeda ne bi bila garat plasmana.

Zato smatramo da će Dejvid Mojes sve karte baciti na Ligu Evrope, gol u gostima više ne važi, pa bi i 1:0 na Komercbank Areni donelo produžetke. Vest Hem je u Ligi Evrope već izbacio jednu Sevilju, pa zašto ne bi mogao i tim iz sredine tabele Bundeslige. Naravno, ukoliko se ukaže šansa da se ”Tobdžije” bace na pleća, odlični tim Vest Hema će to iskoristiti. Na kraju krajeva na ovom stadionu su već pali Liverpul, Čelsi i Totenhem, pa zašto ne bi i Arsenal?

Arsenal: Posle pobeda nad Čelsijem i Junajtedom samopouzdanje čete Mikela Artete je na maksimumu

Ovo je jedna baš rolerkoster sezona za Arsenal, a kako će biti ocenjana, uspešnom ili ne, zavisi da li će ova tim završiti kao 4. u Premijer ligi ili niže od toga. Glavni cilj koji je stavljen pred španskog trenera bio je povratak u Ligu šampiona, početak je bio takav da je taj plan odmah stavljen Ad Akta, ali je žilavi Arteta uspeo da poveže konce i napravi fantastičnu seriju rezultata. Treba odati priznanje upravi koja je istrpela Artetu i nakon tri vezana poraza na startu prvenstva sa devet primljenih i bez datog gola. Činilo se da Arteti nema spasa nakon 5:0 na Etihadu i kvota za to koji će menadžer prvi dobiti otkaz, bila je najmanja upravo na stratega Arsenala.

Tek u četvrtom kolu osvojeni su prvi bodovi, a minimalnim rezultatom savladan je slabi Norič, no, posle toga sve je bilo pesma. Kriza je došla u lošem momentu, u finišu sezone. ”Tobdžije” su vezale tri uzastopna poraza, gubili su utakmice od rivala od kojih to ne bi smeli Palasa, Brajtona i Sautemptona. Izgledalo je da će se plan izjaloviti ponovo, i da od Lige šampiona opet nema ništa. Ipak, tada se pojavio Edi Nketija, i sa dva njegova gola, prva u ligi, pobeđen je Čelsi na Stamford Bridžu sa 4:2. Prošle sedmice igran je još važniji duel za Arsenal, na Emirejts je došao Mančester junajted, direktan rival u borbi za četvrto mesto. Uspeo je Arsenal da dobije i taj meč, pa sada ima pol poziciju kada je bitka za poslednju vizu za LŠ u pitanju.

Očekuje se da Totenhem bude najveća opasnost po Arsenalove ambicije, pogotovo nakon remija Junajteda i Čelsija. ”Pevci” imaju samo dva boda manje, ali nas tek očekuje drugi ovosezonski derbi severnog Londona. Pored meča sa Totenhemom i Vest Hemom na strani će ”Tobdžije” igrati i sa Njukaslom, a gostovanje kod opasnih ”Svraka” je sve, samo ne lako. Na svom Emirejtsu Arsenal će igrati još dva puta, prvo dolazi Lids i onda, u poslednjem kolu Everton, kome bi ti bodovi mogli da trebaju za opstanak. Nimalo lak put je pred Mikelom Artetom, ali se čini da je ključni duel na Vajt Hart Lejnu 12. maja, kada se igra derbi severnog Londona.

Naš predlog:

Bodovi jesu neophodni i jednima i drugima. realno je da i Vest hem i Arsenal budu engleski predstavnici u Evropi naredne jeseni, ali nije svejedno da li igrate u Ligi šampiona ili Ligi konferenacija. ”Čekićari” imaju tu šansu u Ligi Evrope ove sezone, koja je drastično smanjena zbog poraza u prvom meču, ali su oni svakako sposobni da pobede u Frankfurtu. Arsenal je sve bacio na prvenstvo i pokušaće da zadrži trenutno četvrto mesto. U kladionici MaxBet pobeda Vest Hema procenjuje se kvotom 4.50, što jeste malo više od očekivanog. Za remi se dobija 3.65, a ako slavi Arsenal, dvojka je 1.80. Čini nam se da je domaćin malo potcenjen kvotom, ali smo objasnili razoge. Naš prvi predlog je dvojka sa 1.80 u MaxBet kladonici, dok smatramo da golova neće biti mnogo i predlažemo 0-2 gola. Za ovaj tip u kladionici MaxBet koeficijent iznosi 1.98.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.