Tip dana košarka: Golden Stejt Voriorsi – Boston Seltiksi: Početak jedne lepe i, nadamo se, duge priče

Posle 82 utakmice u regularnom delu sezone i preko dvadeset u Plej-ofu, stiglo smo do velikog finala u NBA igi. Za šampionski ”prsten” boriće se najbolji na zapadu, Golden Stejt Voriorsi, i najuspešniji tim u Istočnoj konferenciji, Boston Seltiksi. Zbog boljeg učinka u toku regularne sezone prednost domaćeg parketa u eventualnoj majstorici imaće tim iz San Franciska. Prvi meč igra se u ”Čejs Centru”, domu košarkaša Golden Stejta, u noći između četvrtka i petka od 3 sata iza ponoći po srednejevropskom vremenu.

Golden Stejt Voriorsi: ”Ratnici” u šestom finalu u osam poslednjih sezona

Ovo je era ”Ratnika” iz San Franciska, nema nikakve dileme. Nije Golden Stejt bio šampion od 2018. godine, ali je čak šest puta, u poslednjih osam sezona, bio učesnik završne predstave. Nije to mala stvar, do pojave Stefa Karija ”Ratnici” su bili tim iz donjeg dela tabele, ponekad i sa samog dna. Sve je počelo finalom 2015. godine kada su sa 4:2 u seriji pobedili Klivlend i stigli do svog drugog naslova posle daleke 1975. godine. Naredne sezone su im Kavalirsi uzvratili u sedam utakmica finala, da bi u nova dva okršaja ova dva tima, 2017. i 2018. godine opet trijumfovao Golden Stejt sa 4:1 i 4:0 u seriji. Peto uzstopno finale Voriorsi su igrali 2019. a to je bilo i poslednje do ove sezone. Recimo da je tada tim iz San Franciska poražen od Toronto Reptorsa.

Rekli bismo da Golden Stejt nije imao previše težak put do završne predstave. U prvom kolu Plej-ofa eliminisali su Denver Nagetse predvođene dvostrukim uzastopnim MVP-jem Nikolom Jokićem, a u seriji je bilo 4:1 za ”Ratnike”. Najteži posao imli su u polufinalu zapada, rival je bio bolje plasirani Memfis sa mladim Dža Morentom, ali je na kraju Golden Stejt trijumfovao sa 4:2. I na kraju, finale zapada igrali su protiv Dalal Maveriksa i fantastičnog Luke Dončića, ali Slovenac nije uspeo da svoj tim dovede do još jedne senzacije i Kari, Tompson, Pul i društvo slavili su sa 4:1. Poslednji meč finala u Zapadnoj konferenciji odigran je 27. maja, pa su Voriorsi imali baš lep odmor do starta velikog finala.

Važno je reći da su svi najbolji košarkaši Golden Stejta spremi i zdravi, uključujući Stefa Karija koji je propustio finiš regularnog dela sezona. Velika je verovatnoća da će u finalu trener Stiv Ker moći da računa i na Gerija Pejtona, Ota Portera juniora i Andrea Iguadalu, igrače koji su odavno na listi povređenih. To može biti veoma važno za ”Ratnike”, jer su ih baš povrede i koštale duže dominacije u NBA ligi. U prethodnim sezonama povređivao se Klej Tompson, otišao je Kevin Durent, pa Stef Kari sam nije mogao da vuče tim do ”prstena”, mada je i on često odsustvovao zbog sitnijih problema. Sve je krenulo nabolje draftovanjem Džrdana Pula i dovođenjem Endrjua Viginsa, a najzad je i Klej Tompson kročio na parket. Ne smemo da zaboravimo ni učinak i ove sezone odličnog Drejmonda Grina, koji je potpuno zaustavio Jokića i još jednom se podredio timu, mada su i njegove brojke, kako u regularnom delu sezone, tako i u Plej-ofu, sjajne.

Voriorsi su najefikasniji tim u Plej-ofu, što je nešto što se i očekivalo, postižu 114,5 poena po meču, a najbolji su i po broju asistencija u proseku, imaju ih 28,3 po utakmici. U vru su i u većini ostalih kategorija, treći po procentu šuta za dva, četvrti za tri, a na četvrom mestu su i po broju skokova, dok su pet po broju blakada. Po broju ubačenih trojki nalaze se na trećem mestu iza Dalasa i svog rivala u finalu Bostona. Što se pojedinaca tiče Stef Kari je predvodnik, najbolji šuter u istoriji NBA lige ubacuje skoro 26 poena po meču uz 5 skokova i više od 6 asistencija. Klej Tompson postiže 19,8 koševa, Džordan Pul 18,4, a Endrju Vigins 15,8.

Boston Seltiksi: Dugo čekana titula na domak ruke

Da bi ovo mogla da bude sezona velikog povratka Seltiksa na tron NBA lige pokazale su igre u regularnom delu takmičenja. Boston je osvojio drugo mesto na istoku sa skorom od 51 pobede i 31 poraza. Konkurencija je bila dosta izjednačena i, po većini poznavalaca, Istočna konferencija bila je mnogo kvalitetnija od zapadne, pa to što su bili drugi nije moralo ništa da znači. Na kraju se pokazalo da jeste, pošto su u finalu istoka igrali protiv prvoplasiranog Majamija i to svih sedam utakmica. I pre finala sa ”Vrelinom”, Boston je imao neverovatno napornu polufinalnu seriju sa, tada još, aktuelnim šampionima Milvoki Baksima. ” Jelene” i Adetokumpa su takođe pobedili u sedam utakmica, a jedino su u prvom kolu ”počistili” Bruklin Netse sa 4:0 u seriji.

Seltiksi su najtrofejnija franšiza u NBA ligi posle L.A. Lejkersa. Tim iz Masačusetsa je 17 puta bio najbolji, a to mogu da zahvale tome što su od 1957. do 1969. osvojili čak 11 titula. To je bila neverovatna dominacija s obzirom da su samo jednom ostali bez velikog finala, a uz jedan poraz u finalu od Sent Luisa, sve ostale finalne serije su dobili. Međutim, Seltiksi su bez trofeja od 2008. godine. Tada su slavili protiv Lejkersa u finalu sa 4:2, a nakon toga su samo još jednom bili učesnici velikog finala. Rekli smo da su ”metlom” izbacili Netse na startu Plej-ofa, nita im nisu mogli Durent i Irving, a protiv Milvokija je to bila bespoštedna borba u svih sedam utakmica, da bi poslednju Boston dobio sa neverovatnih 28 razlike protiv potpuno iscrpljenih Baksa. U finalu istoka nije bilo nišpta lakše, Boston je propustio šansu da na svom parketu dobije šesti meč i reši seriju, zaustavio ih je Džimi Batler, ali su uzvratili na strani u majstorici i dobili taj duel sa 100:96. Tejtum, Braun i Smart su zajedničkim snagama uveli svoj tim u veliko finale, a odlučujuću prednost tim Imrea Udoke stekao je već u prvoj četvrtini.

Upravo je dovođenje ovog trenera možda i ključni razlog povratka Seltiksa u vrh NBA lige. On je uspeo da posloži dobar tim koji je zatekao, a opšte je mišljenje da su svi igrači napredovali u odnosu na prethodnu sezonu. Naravno, konačno su Džejson Tejtum i Džejlen Braun počeli da budu ono što se odavno naziralo, prave vođe i NBA starovi. Ne zaboravljamo ni sjajnog Markusa Smarta, startno krilo Roberta Vilijamsa i centra Ala Horforda, ali ni ostale igrače sa klupe.

Po pojedinačnom učinku istakao se Džejson Tejtum sa 27 poena u proseku, a Džejlen Braun je imao gotovo 23 poena prosečno. Vodeći dvojac prate Markus Smart sa 15,5 i Al Horford sa skoro 12 koešva po meču. Ima tu još igrača koji su davali svoj puni doprinos. Robert i Grent Vilijams, ali i Derik Vajt. I jedna zanimljivost za kraj. Iz sadašnjeg sastava Bostona niko nije igrao u velikom finalu NBA lige, dok košarkaši Golden Stejta ukupno imaju 123 utakmice u završnoj seriji. Jeste Al Horford igrao 141 Plej-of utakmicu, ali će mu ovo biti debi u velikom finalu. Pored tog iskustva, za trenera Udoku problem su i povrede Markusa Smarta i Roberta Vilijamsa, a ni povređeno rame Džesona Tejtuma može da bude veliki hendikep ako bi on propustio makar i jedan meč finala.

Naš predlog:

Pre svega očekujemo jednu dugu seriju. Seltiksi su pokazali da su veliki tim kada su dobili odlučujući sedmi meč u Majamiju, što im se nije dogodilo od 1974. godine. Seltiksi su sezonu počeli loše, bili su dugo van zone Plej-ofa, ali su formu podizali i stigli do velikog finala. Golden Stejt se vraća u veliko finale posle tri sezone i žele novi ”prsten”. U svakom slučaju su Voriorsi favoriti, posebno u prvom meču pred svojim navijačima. U kladionici Meridianbet jedinica se plaća kvotom 1.59, dok je dvojka 2.37.

Naš prvi predlog je pobeda domaćina sa koeficijentom 1.59 u kladionici Meridianbet. Smatramo da će i biti prebačena granica za ukupan broj poena na meču, a ona iznosi 211,5 koševa. Kvota za + je 1.88 u kladionici Meridianbet. Poslednji predlog odnosi se na broj poena domaće ekipe, granica je na 108,5, a za više od tog broja koeficijent je 2.02 u Meridianbet-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.