Tip dana: Partizan – AEK Larnaka: Evropska priča na litici već u sezoni kupanja

Partizan je pred idom i mora preko njega. Pred revanš trećeg kola kvalifiakcija za Ligu Evrope kiparski AEK ima gol prednosti. Nije to nenadoknadiv minus, ali crno-beli na startu ove sezone ne ulivaju poverenje da mogu to lako nadoknaditi. Utakmica se igra u Humskoj, na stadionu Partizana, u četvrtak u 21 čas.

Partizan: Crno-beli sad se pokažite, ili jeste ili niste

Izgledalo je u prvih pola sata meča u Larnaki da je Parni valjak najzad stao na pravi kolosek, onaj koji će ga prečicom odvesti u grupnu fazu jednog od svropskih kupova. Ne samo zbog gola Kvinsija Meniga u tom periodu, već i zbog igre u kojoj domaćin nije imao šta da traži, osim da bude nemi posmatrač zbivanja na kiparskih plus 40 Celzijusa. Pored gola, crno-beli su imali i nekoliko dobrih pokušaja sa distance, preko Dijabatea i Natha, dok se AEK nije isticao u napadačkim akcijama.

I sve je to bilo tako do izjednačujućeg gola. A on je primljen jeftino, kao da se radi o akciji u lokalnom Lidlu. Korner sa desne strane, Stevanović leti u prazno, ostaje na njičijoj zemlji, a Tomović u skoku nadvisuje Filipovića i glavom proseđuje loptu do Garsije koji je šalje pod prečku. Od tog trenutka Partizan kao da je zaboravio da igra fudbal. Navijači su živnuli na tribinama, pre toga se nisu čuli, malo opijeni suncem, a više zbog nemoći svojih ljubimaca. nekao se poluvreme privelo kraju sa 1:1, a prvi je Partizan u nastavku mogao da povede, međutim, udarac glavom Rikarda zaustavio je okvir gola. I to je bilo sve od Partizana, dok su domaći osetili krv i krenuli po trijumf. Do njega su stigli u 70. minutu, opet posle kornera i dodatne akcije, a strelac, koji se našao u srcu kaznenog prostora, bio je MIličević.

Gol koji je Partizan dao na Kipru ne znači mnogo, pošto će za prolaz dalje morati da slavi sa dva pogotka razlike, bez obzira hoće li Kiprani pogoditi njihovu mrežu ili ne. Partizan je zatražio odlaganje meča sa Napretkom u ligi, koji je trebalo da bude igran u nedelju, da bi se još bolje pripremio za ovaj meč koji mu može doneti igranje u Evropi do zime, barem u Ligi konferencija, a imaće šansu da ode i u Ligu Evrope, ako kasnije bude bolji od Dnjepra. Sve bi to bilo lepo da crno-beli nisu očajno započeli sezonu. U pet zvaničnih mečeva samo su jednom slavili, onom premijernom u Ivanjici, a onda su remizirali sa Radničkim i TSC-om, da bi nakon toga vezali dva poraza, u Novom Pazaru i Larnaki. To je najlošiji start Partizan u prethodne dve decenije.

Malo toga funkcioniše u ekipi Ilije Stolice. Natho nje motor ekipe za duži period od pola sata. Rikardo ne samo da nije još naštelovao nišanske sprave, već uopšte ne deluje kao neko ko ima onakvu glad za golovima kao prethodne sezone. Što se pojačanja tiče, Dijabate je opasan igrač, ali još neuigran sa ostatkom tima. Andrade odrađuje posao, ali to nije ništa specijalno, dok su stali još daleko od epiteta ”pojačanja”. Odbrana je priča za sebe, nikad Partizan tako lako nije primao golove i to protiv slabijih timova. Golani su bez samopouzdanja, a štoperi, koji god tandem bio u pitanju, previše porozni u poslednjoj liniji. Odlasci Zdjelara i Jevtovića tek će se osetiti, i tu nikakva naknadna pojačanja neće pomoći.

Loše je Partizan prolazio u prošlosti sa kiparskim timovima u kvalifikacijama. Da odu u Ligu šampiona sprečavali su ih Apoel i AEL, dok su jedino bili uspešniji od Anortozisa prošle sezone u grupi Lige konferencija. S druge strane crno-beli su u skorijoj prošlosti bili izuzetn uspešni na svom terenu u Evropi. Od 22 utakmice izgubili su samo tri, od Mančester junajteda, Genta, i prošle sezone od Fejnorda. AEK je daleko od kvaliteta te tri ekipe, ali je u Danskoj pokazao da može biti tvrd orah.

AEK Larnaka: Kiprani prizivaju ”danski scenario”

Uverili smo se da AEK nije ”mačiji kašalj”, ali se potvrdila i konstatacija da nije bauk. U toj kotradiktornosti protekli su prvih 90 minuta dvomeča između vicešampiona Kipra i Srbije, AEK-a i Partizana. U neko ranije vreme ne bi se postavljalo pitanje da li drugi tim po kvalitetu iz Srbije može preko nekog kiparskog predstavnika, ali se vremena menjaju, pa je tako nedavno i Omonija bila uspešnija od Crvene zvezde. srećom, još uvek je srpska reprezentacija miljama daleko od kiparske, u svakom pogledu.

AEK je u Herningu, u prvom meču sa Mitjilandom, pokazao da ume da bude opasan. I pored činjenice da su imali i dosta sreće, uspeli su da Dansku napuste neporaženi. Ni tih 1:1 nije im bilo dovoljno da izbace danskog vicešampiona posle revanša u Larnaki. Opet je bilo 1:1, ali su penali poalsli Mitjiland na megdan Benfiki, a AEK u susret Partizanu. U dve utakmice sa Dancima AEK je prvi poveo, dok je protiv Partizana jurio prednost rivala i uspeo da preokrene. Kiparsko prvenstvo još nije krenulo, i to je s jedne strane dobro po AEK, pošto su odmorni, ali s druge nije jer nemaju dovoljan broj ozbiljnih utakmica iza sebe.

Opet je AEK jedan meč započeo bez domaćih igrača u startnoj postavi. I to nije ništa čudno, najverovatnije će tako biti i u Humskoj. Bosanski golman Pirić pokazao se kao vrlo kvalitetan čuvar mreže, dok je odbrana delovala nekako tromo i sporo, pogotovo kad su ih napadali Menig i Dijabate. U Beogradu će AEK igrati zatvorenije, pa će i krilni napadači Partizana imati manje prostora za beg. Na sredini sve zavisi od iskusnog Tričkovskog, ali i njega gaze godine, kao i Natha, pa će teško izdržati ceo meč na terenu. Opasan u napadu je Mađar Đurčo, dok se od korpulentnog Nigerijca Olatundžija ne treba previše bojati u kontra napadima, pošto je mnogo opasniji u duel igri.

Za Partizan će ponovo prekidi predstavljati najveći problem, pa treba što više izbegavati kornere, slobodne udarce u visini kaznenog prostora i bilo kakve druge opstrukcije igre u blizini gola. Idealno bi bilo da se mreža Pirića ztarese rano, pa da to breme jurenja rezultata padne sa leđa crno-belih. Ali čak i da se na poluvreme ode u egalu, nije kasno da se taj gol da i u drugoj polovini meča, kad god, samo da Partizan ode na megdan ukrajinskom Dnjepru.

Naš predog:

Kladionice smatraju da je Partizan favorit, i mi se slažemo sa takvom konstatacijom. Može se diskutovati da li kvota na trijumf domaćina od 1.70. koliko je u kladionici MaxBet, niska ili visoka, ali je ipak najrealnije da crno-beli dobiju meč sa AEK-om na svom terenu.

Zato je naš prvi predlog jedinica sa koeficijentom 1.70 u kladionici MaxBet.

Očekujemo i da napadači dobiju reč, pa da Partizan postigne bar dva gola na ovom meču. Za igru T12+ koeficijent u MaxBet-u iznosi 1.78. Što se ukupnog broja golova tiče, neće biti iznenađenje i da gosti nađu put do mreže Stevanovića ili Popovića, za koga god se bude Stolica odlučio, pa predlažemo igru GG3+ sa kvotom 2.40 u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.