Meč dana tenis: Janik Siner – Karlos Alkaraz: Budućnost je stigla!

Desilo se neminovno, počinje nova era u svetskom tenisu. Velika trojka polako silazi sa scene, Federer je to već uradio, Nadal i Đoković se još ne daju, ali biologija je neumoljiva, stižu mlađi, jači, možda još uvek ne i bolji, ali je i to pitanje dana. Pravi primer je okršaj četvrtfinala US opena u kome se sastaju jedan momak sa 19 i jedan sa 21 godinom, Karlos Alkazar i Janik Siner. Možda će neko reći da to nije ništa spektakularno, Nadal je osvajao grend slemove sa 18, Đoković sa 20 i nešto, ali su se vremena promenila i mladima je znatno teže da se probiju u vrh. Ova dvojica su uspela u tome.

Janik Siner: Teškom mukom Italijan je stigao do najboljih osam u ”Velikoj jabuci”

Siner je osvojio jedan turnir u 2022. godini, bilo je to nedavno u hrvatskom Umagu, ali je to znatno slabiji učinak nego prošle sezone kada je četiri puta podizao pobednički pehar, jednom na turniru iz Serije 500 i tri puta na turnirima iz Serije 250. Ukupno ih ima pet, kada govorimo od ATP turnirima, i ne možemo se oteti utisku da ne napreduje onako krupnim koracima kako nam je to igledalo pre dve, tri godine. Kada se pojavio, Janik Siner je sve opčinio i svi su uglas govorili da će on naslediti Đokovića i Nadala na vrhu, preskačući ”nesrećene” Zvereva, Cicipasa i ostale koji su se našli u ”međugeneraciji”. Ipak, profesionalni tenis je čudna igra i lako se sa vrha strmoglavite u podnožje, ako se samo malo opustite i zaspite na lovorikama. Sineru se to dogodilo, samo što se on zaustavio na tom ubrzanom putu na dole i ponovo, sada strpljivije, krenuo uvis.

Ove sezone osvojio je, rekli smo, ”samo” Umag, a u finalu je pobedio, zamislite, Karlosa Alkazara. Na grend slemovima je bio dosta konstantan i izgleda da ga najveći turniri inspirišu. U Melburnu je ispao od Cicipasa u četvrtfinalu, jednu rundu ranije je morao da preda duel Rubljovu u Parizu na Rolan Garosu, dok ga je u Vimbldonu pobedio Novak Đoković, ponovo u četvrtfinalu. Sada je opet među osam najboljih, a igraće za plasman u polufinale i, ko zna, možda i za svoje prvo finale i, eventualno, titulu.

Imao je dosta muka do duela sa Alkarazom. Već u prvom kolu morao je da igra pet setova protiv Nemca Altmajera, a jedino je visokog Jubenksa iz SAD pobedio u tri seta, u okviru drugog kola, mada je i to bio naporan duel. Usledio je okršaj sa još jednim domaćim teniserom, Brendonom Nakašimom, a njega je dobio u četiri seta. Novi maraton usledio je u osmini finala, rival je bio ne toliko poznati Ilja Ivaška iz Belorusije, ali je Sineru bilo potrebno pet setova i skoro četiri sata igre da ga eliminiše.

Teško je govoriti o umoru kod igrača koji ima 21 godinu, ali svi znaju da je period oporavka kod svakog tenisera različit. Fizikalije nisu trejd mark Janika Sinera i to može da bude njegov veliki problem u okršaju sa Karlosom Alakrazom koji puca od snage.

Karlos Alkazar: ”Čudo od deteta” hoće trofej i prvo mesto na ATP listi

Toliko toga je već rečeno o Karlosu Alkarazu ove sezone, da ne znamo šta bismo novo rekli. Španac preti da zaseni zvezdu jednog Rafaela Nadala, iako u startu malo kasni, bar kada su grend slemovi u pitanju. ”Bik sa Majorke” je u njegovim godinama već imao osvojen Rolan Garos, ali treba reći da je Alkaraz nekako kompletniji od Nadala i da će, sigurni smo u to, osvojiti više grend slemova na betonu od svog, još uvek, poznatijeg zemljaka. Ostaje ”problem” Pariza, jer teško je očekivati da neko, poput Nadala, toliko puta podigne Kup Musketara. Bilo kako biilo, Alkarazu je, da bi se zalaufao, potreban prvi grend slem, a sve se nekako namešta da se to dogodi baš sada i baš u Njujorku.

Osvajanjem US opena Karlos Alkaraz ne samo da bi podigao prvi gren slem u karijeri, već bi postao svetski Broj 1, najmlađi u istoriji. Ostaje da vidimo da li će ga pritisak, a svakako da ga oseća, pojesti, ili je već sada ”santa leda” kada su važni mečevi u pitanju, a igraće ih u karijeri bezbroj. Osvajao je ove sezone velike turnire, bio je najbolji na mastersima u Majamiju i Madridu, na dve različite podloge, a osvojio je još i Rio i Barselonu, dva turnira iz Serije 500, pa neka se neko čudi otkud on nadomak prve pozicije na ATP listi. Prvi ATP turnir na kome je podigao pehar bio je u Umagu prošle godine, a ove se na hrvatskoj obali zaustavio u finalu, porazio ga je baš Janik Siner.

Na US openu je do četvrtfinala morao preko dva Argentinca u prva dva kola, Baeza i Korije. Za prvog su mu bila dovoljna dva seta, pošto je Baez predao, a protiv Korije je igrao tri. Maksimalnim rezultatom porazio je i Džensona Bruksbija u trećem kolu, a prvo pravo iskušenje imao je u četvrtom kolu u duelu sa bivšim šampionom ovog turnira, Hrvatom Marinom Čiliće. Bio je to pravi roler koster, ne samo u igri, već i u emocijama. Vodio je Allaraz sa 10:i 2:1, ali je iskusni Hrvat uspevao da izjednači i čak u petom setu povede sa 1:0 osvojenim brejkom. U tom se trenutku ugasio, a kada Alkarazu pružite prst, on zgrabi ruku i tako čvrsto zagrize, poput terijera, i tu spasa više nema. Iako je igrao pet setova u četvrtom kolu, deluje potpuno spremno i sigurni smo da fizički ne oseća nikakav problem. Sada je psiha važna i to koliko će u glavi biti miran, kada zna šta sve može da dobije.

Naš predlog:

Naše mišljenje se poklapa sa onim koje imaju i kladionice. Po priređivačima igara na sreću favorit je Karlos Alkaraz sa kvotom 1.57 u kladionici MaxBet, dok je trijumf Sinera procenjen kvotom 2.40.

Naš prvi predlog je pobeda Alkaraza sa koeficijentom 1.57 u kladionici MaxBet.

Ovo je već peti duel ove dvojice tenisera, rezultat je 2:2 u pobedema, dok je ove sezone Siner dobio oba okršaja, na Vimbldonu sa 3:1, i u finalu Umaga sa 2:1. Vreme je za pobedu Alkaraza, a uz trijumf smatramo da će biti manje gemova od ponuđene granice. Ona u kladionici MaxBet iznosi 39,5 gemova, a za (-) kvota je 1.90 u kladionici MaxBet. Za one koji vole jače kvote imamo još jedan predlog, pokušajte sa tačnim rezultatom 3:0 za Alkaraza za koji je kvota 3.55 u MaxBet-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.