Najava i analiza: Premijer liga, 15. kolo: Čelsi ruši Arsenal sa vrha, Totenhem šalje Liverpul u donju polovinu

premijer liga

Još samo dva kola ostala su u Premijer ligi do pauze zbog Mundijala, a posle 13. novembra sa premijerligašima se nećemo družiti sve do pred kraj 2022. godine i ”božićnog ludila”. U kolu koje je pred nama gledaćemo dva velika derbija, oba u Londonu. Na Stamford Bridžu gostuje vodeće Arsenal, dok na Vajt Hart Lejn dolazi Liverpul. Teži posao ne bi trebalo da ima Siti protiv Fulama. Predložene kvote važile su u trenutku pisanja teksta.

Lids – Bornmut – 1 @ 1.80 u Mozzartbet

Jorkširci su seriju poraza i predugi niz od osam utakmica bez pobede prekinuli kada su se najmanje nadali, na Enfildu u duelu sa Liverpulom. Pobedu Lidsu doneo je Samervil minut pre kraja, a prethodni trijumf tim iz Jorkšira upisao je još 21. avgusta protiv Čelsija. Ispada da ekipa Džesija Marša igra bolje kada su im rivali najbolji engleski timovi, dok protiv onih iz svog ranga prolaze mnogo lošije. Pored pobede važno je i to da su napustili zonu ispadanja i naredne dve utakmice pokušađe da iskoriste za pomeranje prema sredini. Mnogo je izglednije da bodove osvoje sada protiv Bornmuta nego u narednom kolu protiv Totenhema. Zato je ovo meč koji Lids mora dobiti, ne samo iz razloga što su ”Trešnjice” opet ”zabagovale” i imaju tri vezana poraza, već i zbog domaćeg terena. Bornmut bi bio zadovoljan bodom na Eland Roudu, ali sumnjamo da će uspeti da stigne do njega. Jedinica je predlog, a kvota je 1.80 u kladionici Mozzartbet.

Mančester Siti – Fulam – 1,4+ @ 1.81 u Meridianbet

Siti je još jednom uspeo da prekrene rezultat u drugih 45 minuta. Dogodilo se to ovaj put u poslednjem kolu grupne faze LIge šampiona kada su minus od jednog gola u duelu sa Seviljom pretvorili u trijumf od 3:1. Uradili su to bez Erlinga Halanda koji nije igrao ni u prošlom kolu na gostovanju u Lesteru. Taj meč rešio je Kevin De Brujne fantastičnim pogotkom iz ”slobodnjaka”, ali je i Lester imao svoje šanse i ne bi bilo nezasluženo da je ostao neporažen. Gvardiola prati Arsenal, Siti zaostaje dva boda i videćemo da li može doći do rokade u dva nardena kola, pa da šampion na pauzu ode kao lider. Najvažnije je biti na kraju prvi, pa ne verujemo da se u Sitiju previše opterećeju time. Fulam igra sasvim solidno, Nalaze se na visokom 7. mestu, a ne znaju za poraz u prethodne četiri utakmice. Upisali su dve pobede i dva remija, onaj drugi u meču sa Evertonom prošle subote. Utakmica je obilovala prilikama i prosto je neverovatno kako se okončala bez golova. Pikford je činio čuda na gol ”Karamela”, a u nekoliko navrata istakao se i Leno, čuvar mreže Fulama. Imaće gosti motiv na Etihadu, ali i male šanse da izbegnu poraz. Mogli bi do postignutog gola, pa je naš predlog 1,4+ sa kvotom 1.81 u kladionici Meridianbet.

Notingem forest – Brentford – x @ 3.35 u CircusBet

Ovo je već kvalifikacioni meč za ”Šumare”, mada je tek 15. mesto. Posle pobede nad Liverpulom pomislili su da mogu do senzacije i na Enmirejtsu, ali ih je Arsenal spustio na zemlju i pobedio sa 5:0. Fores je i dalje na dnu tabele, da bi pobgli od ”fenjera” morali bi da postižu više golova, do sada su ih dali samo 8, a jedino je Vulverhempton neefikasniji od njih. Na četiri poslednje utakmice dali su samo jedan gol i uspeli da osvoje četiri boda, što je sjajno. Brentford je u zlatnoj sredini, ali samo prividno mogu biti mirni s obzirom da imaju svega četiri boda više od Lestera, prvog tima u zoni ispadanja. ”Pčelice” su slavile samo jednom na prethodnih sedam kola i to je podatak za brigu. U prošlom kolu nisu uspeli da pobede ni Vulvse na svom terenu, a pre toga su doživeli ubedljiv poraz u Birmingemu od Aston Vile. Nikada se ove dve ekipe nisu sastale u Premijer ligi ali je istorijat njihovih okršaja u Čempionšipu veoma bogat. Što se tiče ovog meča čini nam se da je remi najrealniji ishod, a x se u kladionici CircusBet plaća kvotom 3.35.

Vulverhempton – Brajton – x @ 3.30 u Mozzartbet

Utakmica je mnogo važnija za domaću ekipu koja je u slobodnom padu. ”Vukovi” su na pretposlednjem mestu, dali su samo šest golova na 13 utakmica i ne nazire se izlaz iz ovakve situacije bar dok se plejada povređenih fudbalera ne vrati na teren. Odavno su van stroja Neto i Raul Himenez, zato su dovedeni Sađa Kalajdžić i Dijego Kosta, ali su se i oni povredili samo što su kročili na malerozni Molinju. Šta je tu je, Vulvsi moraju i bez njih, a treneru Stivu Dejvisu na raspolaganju je veliki broj portugalskih igrača kao nasledstvo od Nuna Espirita Santa i Bruna Laža. Brajton je u prethodnom kolu napokon pobedio, prvi put bez Grema Potera na klupi. Tačnije bez Potera na svojoj klupi, pošto je on u tom meču sedeo na onoj gostujućoj kao strateg Čelsija. Iznenadila nas je pobeda ”Galebova” nad gostima iz Londona pogotovo jer je Čelsi bio u odličnoj formi, ali je Brajton odigrao najbolji meč u sezoni i slavio sa 4:1. Sada su mirni na 8. mestu i u Vulverhemptonu će pokušati da zatvore prilaze svom golu i uzmu makar bod. Naš predlog je nerešen rezultat, a za x se u kladionici Mozzartbet dobija koeficijent 3.30.

Everton – Lester – 0-2 @ 1.85 u Mozzartbet

Lester možda nije zaslužio da izgubi od Sitija prošle sedmice, ali je izgubio i mora što pre da zaboravi propiuštene prilike i okrene se duelu na Gudisonu protiv Evertona. Lester je u Vulverhemptonu pokazao koliko može biti opasan, na Molinjuu je slavio sa 4:0 i to mu je bio prvi trijumf na strani ove sezone uz pet poraza. Ponovo su, posle poraza od Sitija, pali u zonu ispadanja ali sada na nastavak prvenstva gledaju sa mnogo više optimizma. Forma je u usponu, to je vidljivo i možda je upravo Brendonu Rodžersu najviše krivo što se liga uskoro prekida zbog Mundijala. Everotn je ostao neporažen na Krejven Kotidžu protiv Fulama u utakmici sa bezbroj šansi. Ipak, kako je branio Pikford izgledalo je da gol neće pasti da se igrao još jedan meč. ”Karamele” igraju promenjivo, Lampard ne uspeva da ustali formu a velike nade polažu se u povratak Kalverta-Luina u tim, mada je on daleko od prepoznatljive forme. Ovde ne treba očekivati mnogo golova, a pobednik je krajnje neizvestan. Za 0-2 gola kvota iznosi 1.85 u kladionici Mozzartbet.

Čelsi – Arsenal – GG @ 1.73 u MaxBet

Derbi kola svakako se igra na Stamford Bridžu. Bilo bi još uzbudljivije da Čelsi nije doživeo onakav poraz u Brajtonu prošle sedmice. Posle neuspeha na jugu Čelsi je slavio u Ligi šampiona protiv Dinama, ali ta utakmica mu nije značila mnogo u rezultatskom smislu. Mnogo je važnije da pobede Arsenal, lidera na tabei i tim koji je u dosadašnjem toku prvenstva doživeo samo jedan poraz, od Mančester junajteda. S druge strane Čelsi zaostaje deset bodova za ”Tobdžijama”, pa je ovo poslednja prilika da uhvati kakvu-takvu vezu sa vrhom tabele pre odlaska na pauzu. Smatralo se da ”Plavci” imaju tim da napadnu titulu, ali je posle nekoliko loših rezultata otišao Tomas Tuhel koga je zamenio Grem Poter, doskorašnji strateg Brajtona. Tuhelu je presudio poraz u Zagrebu, a ispostavilo se da on nije imao nikakvu važnost na kraju grupne faze. Arsenal je nadmašio sva očekivanja, Siti mu diše za vratom ali to ne opterećuje previše tim Mikela Artete. U prelaznom roku je, napokon rekli bismo, odrađen pravi posao i rezultat toga se vidi na tabeli. ”Tobdžije” su prve sa 31 bodom, imaju 10 pobeda i po jedan poraz i remi. Uspeli su da budu najbolji i u grupi Lige Evrope, ali nam se čini da im je Premijer liga prioritet svih prioriteta. Očekujte spektakularan meč u duelu gradskih rivala i barem gol na obe strane. Ko će pobediti, to je već teže reći. Za igriu gol-gol koeficijent u kladionici MaxBet iznosi 1.73.

Aston Vila – Mančester junajted – x2,0-3 @ 1.84 u Meridianbet

Vila igra od sjaja do očaja. Prvo je doživljen ubedljiv poraz od Fulama posle koga je otišao Stiven Džerard, onda je sa novim trenerom Aronom Danksom deklasiran Brentford na Vila parku, da bi prošle sedmice na identičan način, sa 4:0, Vila izgubila u Njukaslu. Ne znamo šta možemo da očekujemo od tima iz Birmingema u duelu sa Mančester junajtedom. ”Crveni đavoli” igraju znatno bolje nego na stratu sezone, ali još uvek nemaju konstantnost. U dve poslednje utakmice slavili su minimalne pobede, protiv Vest Hema u prvenstvu i Sosijedada u Ligi Evrope. Baskijcima su vratili dug za poraz na Old Traforu u prvom delu takmičenja. Za Ten Haga je veoma važno da De Hea ima svoj dan skoro na svakoj utakmici. Kada je tako, Španca je nemoguće savladati. Bilo je tako protiv Vest Hema kada je činio čuda i uneo veliku sigurnost u poslednju liniju. Junajted je na visokom 5. mestu a glavni cilj u sezoni je povratak u Ligu šampiona. Za to je potrebno da završe prvenstvo makar na jednoj poziciji višoj od trenutne. Vila ima 12 bodova, samo jedan više od prvog tima u zoni ispadanja i mora da razmišlja o opstanku. Možda će uprava reagovati na tržišzu u pauzi šampionata i zimskom prelaznom roku, a to će umnogome zavisiti od rezultata mečeva sa Junajtedom i Brajtonom u dva naredna kola. Ne očekujte goleadu u Birmingemu, pa je naš predlog dupla šansa na goste uz mali broj golova. Za x2,0-3 kvota je 1.84 u kladionici Meridianbet.

Sautempton – Njukasl – 2 @ 2.00 u Meridianbet

”Svrake” su u fantastičnoj formi i prosto deluju nezaustavljivo. U prvih 13 kola doživeli su samo jedan poraz i to onaj na Enfildu duboko u sudijskoj nadoknadi, koja je, uzgred, već bila i prošla. U prethodnih šest kola imaju pet pobeda i jedan remi, a igrali su sa timovima poput Totenhema, Mančester junajteda, Evertona… Možda Njukasl još nije materijal za titulu, ali ako od kada je na klupi Edi Hau napredak je više nego očigledan. Iskusni trener nije trošio milionske svote na pojačanja, kako se u prvi mah očekivalo, ali mu treba dozvoliti da u zimskom prelaznom roku potroši još malo i eto Njukasla u samom vrhu. Trenutno su na 4. mestu i niko na severu Engleske ne bi imao ništa protiv da tu i završe sezonu i plasiraju se, posle dugo vremena, u Ligu šampiona. Sledi im put na jug, u luku na krajnjem jugu gde ih čeka Sautempton. ”Sveci” su tik iznad zone ispadanja i sva je prilika da im sledi velika borba za opstanak. Na prethodnih osam utakmica pobedili su samo jednom, bilo je to u Bornmutu, dok su poslednji put slavili na svom Sent Merisu još krajem avgusta kada su pobedili Čelsi. Sve ukazuje na pobedu Njukasla, pa predlažemo dvojku sa koeficijentom oji u kladionici Meridianbet iznosi 2.00.

Vest Hem – Kristal Palas – 1x,0-3 @ 1.63 u MaxBet

Ne sumnjamo u kvalitet Vest Hema ali oni nikako da ga potvrde i na terenu. ”Čekićari” su posle 13 kola tek na 13. mestu, imaju 14 osvojenih bodova i daleko su od borbe za Ligu šampiona što je bio proklamovani cilj pred start sezone. U prošlom kolu su minimalnim rezultatom poraženi na Old Trafordu, ali se video određeni napredak i domaćinu je trijumf spasio sjajni golman De Hea. U četvrtak je Vest Hem pobedio u Bukureštu protiv FCSB-a i sa svih šest trijumfa u grupi prošao u osminu finala Lige konferencija. U naredna dva kola Premijer lige, do odlaska na pauzu, pokušaće da izbore maksimalnih šest bodova s obzirom da oba puta igraju na svom stadionu, sa Palasom i Lesterom. Prvi rival su nezgodni ”Orlovi” sa Patrikom Vijerom na klupi. Palas je mnogo ubedljiviji na svom Selhurst parku, dok na strani još uvek nije pobedio. Ne verujemo da će Palas uspeti da pobedi na Olimpijaksom stadionu, ali znajući nestalnost u igri tima koji predvodi Dejvid Miojes, moramo se ograditi i jednim iksom. Predlog je dupla šansa na domaćina uz mali broj golova. Za 1x,0-3 koeficijen u kladionici MaxBet iznosi 1.63.

Totenhem – Liverpul – GG3+ @ 1.95 u CircusBet

Za kraj ovog kola još jedna poslastica. Duel dve ekipe koje su se plasirale u osminu finala Lige šampiona, Liverpul lakše a Totenhem znatno teže, pobedom u Marseju u poslednjem kolu grupne faze. ”Redsi” su vratili deo duga Napoliju za ubedljiv poraz sa starta takmičenja, ali su na kraju završili kao drugi, pa će imati nešto teži đreb za prvu rundu nokaut faze. Sada je Klopu mnogo bitnije da prekine niz neuspeha u Premijer ligi, pošto je Liverpul vezao dva poraza od timova koji su u tom trenutku bili u zoni ispadanja. Prvo su izgubili od Foresta u Notingemu a onda i od Lidsa na svom Enfildu. Ne zna se šta je bio veći šok, pogotovo jer su posle tih neuspeha pobeđivali Ajaks u Amsterdamu i Napoli na svom terenu. Možda je kvaka u motiviaciji, ali sumnjamo da postoji fudbaler koga ne motiviše dovoljno atmosfera na legendarnom Enfildu i pesma iz Kopa. Liverpul je tek 9. na tabeli i preti mu opsnost da eventualnim porazom na Vajt Hart Lejnu padne u donji deo. Ukoliko drastično ne poprave formu i rezultate, moguće je da će se u nastavku sezone fokusirati na Ligu šampiona, ali je još uvek prerano da odustanu od Premijer lige. Titula nije realna, ali do 4. mesta i plasman u Ligu šampiona, svakako mogu. ”Pevci” su bili pravi kad je trebalo, na poluvremenu na Velodromu su gubili, ali su na kraju pobedili golom Hojbjerga u poslednjoj sekundi. I sa jednim bodom išli bi dalje, ali sa druge pozicije. ovako su prvi ispred Ajntrahta. Očekujemo efikasan duel, odbrana Liverpula nam ne uliva poverenje, ali Totenhem igra bez povređenih Sona, Kiuluševskog i Rišarlisona. Bolje je na golove, pa je naš predlog GG3+ sa kvotom 1.95 u kladionici CircusBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.