Tip dana: Katar – Ekvador: Katar piše istoriju na svom debiju!

U nedelju konačno započinje Svetsko prvenstvo u fudbalu, a prvi meč na Mundijalu se igra na stadionu “Al Bajt” gde će domaćin turnira, selekcija Katara odmeriti snage sa Ekvadorom.
Početak duela, a samim tim i Svetskog prvenstva je zakazan za 17 časova.

Katar: Može li domaćin turnira do plasmana u nokaut fazu?

Nakon skoro četiri i po godine, u nedelju uveče sa početkom od 17 časova, mečom između selekcija Katara i Ekvadora započinje Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će po svemu sudeći biti najzanimljivije do sada.
Inače, Katar je prvi put na Mundijalu, a veliko je pitanje da li bi ikada i došlo do tog prvog učešća na Svetskom prvenstvu da ova selekcija nije organizator turnira, što dalje znači da je Katar prva arapska zemlja koja će biti domaćin najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri.
Zanimljivo je da je fudbalski savez ove zemlje ponudio fudbalerima domaće selekcije ogromne novčane nagrade za svaki postignut gola na Mundijalu, pa nema nikakve sumnje da će izabranici španskog stručnjaka Feliksa Sančeza učiniti sve što je u njihovoj moći da ostave što bolji utisak na turniru.
Ono što je veoma zanimljivo je da je reprezentacija sastavljena od igrača iz domaće lige, pa se shodno tome verovatno i ne očekuje neki značajniji rezultat od domaćina turnira, međutim, uz podršku navijača je zaista sve moguće, a svi se odmah vrlo verovatno sećaju Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji kada su obe azijske selekcije igrale iznad svojih mogućnosti, a to posebno milimo na Južnu Koreju koja je mimo svih očekivanja stigla do polufinala, ruku na srce, uz ogromnu pomoć sudija.
Treba naravno podsetiti da je Katar napravio podvig na prethodnom Azijskom Kupu, pošto je ova ekipa došla do šampionske titule, a u finalu je ova selekcija savladala favorizovani Japan rezultatom 3:1, što je svakako sjajna uvertira za Mundijal koji se od večeras održava u ovoj zemlji.
Domaćin turnira je u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo odigrao nekoliko prijateljskih mečeva, a u generalnoj probi ova selekcija je savladala Albaniju rezultatom 1:0.
Pre toga je Katar bio bolji i od Hondurasa, ali i od Paname, a poslednji poraz je ova arapska selekcija doživela od Kanade, takođe u prijateljskom meču, kada su Milan Borjan i drugari slavili rezultatom 2:0.
Za kraj, do sada su Katar i Ekvador odigrali samo jedan međusoban susret i to pre četiri godine, a bio je to jedan spektakularan susret na kom smo videli čak sedam golova, pošto je na kraju domaćin Mundijala slavio rezultatom 4:3, a sigurno je da nešto tako navijači Katara priželjkuju i ovog puta, mada bi bili prezadovoljni sa pobedom sa bilo kojim rezultatom.

Ekvador: Sjajne partije u kvalifikacijama!

Selekcija Ekvadora je bez ikakve sumnje napravila ogroman uspeh plasmanom na Mundijal, pošto je poznato koliko je jaka konkurencija u južno-američkim kvalifikacijama.
Na kraju je ova reprezentacija završila na četvrtom mestu na tabeli uz tri boda viška u odnosu na šestoplasiranu Kolumbiju, ali i bod viška u odnosu na petoplasirani Peru, koji u dodatnim kvalifikacijama nije uspeo da dođe do plasmana na Svetsko prvenstvo.
Ispred Ekvadora su završili, Urugvaj, Argentina i kao prvoplasirani Brazil, a na sam pomen ovih selekcija vidimo najbolje kakva je zapravo konkurencija u kvalifikacija u Južnoj Americi.
Vrlo verovatno bi Ekvador bio i bolje plasiran od četvrte pozicije na tabeli, ali je ova reprezentacija na četiri poslednja susreta u kvalifikacijama doživela jedan poraz i tri remija, i tako dozvolila sebi da je pretekne Urugvaj, koji je u jednom trenutku bio u praktično bezizlaznoj situaciji.
Argentiski stručnjak Gustavo Alfaro preuzeo je kormilo ove reprezentacije pre dve godine, sa ciljem da Ekvador obavi smenu generacija i izbori plasman na Mundijal koji će biti odigran 2026. godine, međutim, njegovi izabranici su premašili sva očekivanja i uspeli da dođu do velikog uspeha već sada.
Da se još jednom vratimo na kvalifikacije, gde su “trikolori” odigrali osamnaest mečeva i ostvarili sedam trijumfa, pet remija i šest poraza.
Posebno dobro je ova selekcija igrala na svom stadionu gde je na devet odigranih susreta Ekvador doživeo samo jedan poraz, uz čak pet trijumfa i tri remija.
Ne treba očekivati od Ekvadora napad na prvu poziciju, pošto je Holandija veliki favorit u ovoj grupi, ali je sigurno da se očekuje velika borba za drugo mesto na tabeli i plasman u nokaut fazi, što nije nimalo nerealno, s obzirom da su glavni konkurenti za tu poziciju Senegal, koji je oslabljen neigranjem najboljeg fudbalera Sadio Manea, ali i Katar, koji je barem po imenima, možda i najslabija selekcija na ovom Svetskom prvenstvu.
Poput domaćina turnira i Ekvador je odigrao nekoliko pripremnih mečeva, a poslednja provera je bila pre samo nekoliko dana, kada su “trikolori” mimo svih očekivanja samo remizirali protiv Iraka, a taj duel je završen bez golova.

Naš predlog

Ako se malo osvrnemo na tradiciju, doći ćemo do zaključka da domaćin retko kada gubi na startu turnira, pa vam iz tog razloga preporučujemo da probate sa duplom šansom 1X za koju je kladionica Meridianbet pripremio koeficijent 1.54.

I jedni i drugi će želeti pre svega da izbegnu poraz na startu turnira, pa će nam vrlo verovatno ovaj duel na stadionu “Al Bajt” doneti malo golova, zbog čega vam savetujemo da probate sa igrom 0-2 gola koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.49.

Domaćin će imati vetar u leđa sa tribina, pošto će stadion naravno biti ispunjen do poslednjeg mesta, a u takvoj situaciji je sve moguće pa i da Katar ostvari istorijsku pobedu na Mundijalu, zbog čega vam hrabro preporučujemo da odigrate jedinicu za koju je Meridianbet pripremio kvotu 3.15.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.