Tip dana: Mančester Siti – Everton: ”Karamele” za sladak kraj berićetne godine

Aktuelni šampion neće 2022. godinu završiti na čelu tabele, već jedan stepenik ispod, ali je najvažnije na kom će mestu biti u maju, kada se bude spuštala zavesa na još jedno izdanje Premijer lige. ”Građani” su bili šampioni u prethodna dva, a šanse za het-trik su im sasvim realne. Njihov poslednji rival ove godine je tim Evertona od koga se mnogo više očekivalo. Utakmica 18. kola igra se u subotu na Etihadu u 16 časova.

Mančester Siti: Haland je još gladniji golova

Ispada da je Siti imao koristi od Mundijala. Jeste ovaj tim poslao većinu svojih fudbalera u Katar, ali su se većina vratila mnogo ranije nego što se planiralo, osim mladog Hulijana Alvareza koji je sa Argentinom osvojio trofej svetskog šampiona. Alvarez je dobio dodatni odmor, neće igrati ni protiv Evertona, ali je Siti sigurno prezadovoljan zbog njegovih izdanja na Mundijalu koja su mu dodatno podigla cenu. Ispada da je njegovo dovođenje prošlog leta iz River Plejta bilo pravi potez jer se nije čekalo Svetsko prvenstvo na kom je eksplodirao. S druge strane najveći rival Arsenal u Kataru je ostao bez Gabrijela Žezusa koji je dođiveo povredu koja će ga odvojiti od terena do kraja sezone. Ne treba podsećati da je Alvarez stigao upravo kao zamena za Brazilca koji je otišao na Emirejts.

Nije nebitna činjenica da na Mundijalu nisu igrali Norveška i Alžir, pa su tako Erling Haland i Rijad Marez odmorni i gladni golova, što se videlo već u prva dva zvanična meča posle pauze. Nisu ni De Brujen i Gundogan predugo bravili u Kataru, pa su i oni orni za nove pobede. Siti je prvo u EFL kupu pobedio Liverpul sa 3:2, golovima Mareza, Halanda i Akea, da bi u prvom prvenstvenom duelu posle mesec i po pauze pobedio Lids na Eland Roudu sa 3:1. U Jorkširu su ”Građani” poveli na isteku prvog poluvremena golom Rodrija, koji je imao baš zapažen nastup u selekciji Španije na Mundijalu, da bi u nastavku Haland sa dva nova gola rešio sve dileme.

Neverovatno Norvežanin oboriće sve rekorde Premijer lige ukoliko bude zdrav. On je na 14 utakmica u dresu Sitija postigao već 20 golova, dodao je pet u Ligi šampiona i jedan u EFL kupu, i teško je i pretpostaviti koliko će ih dati do kraja sezone, ponavljamo, samo ukoliko ga povrede zaobiđu, što u Borusiji nije bio slučaj. Haland jednostavno nema cenu, nisu u Sitiju ni ludi da ga prodaju pošto se on sjajno snašao u timu u kome igraju takvi majstori poput Kevina De Brujnea, Rijada Mareza, Ilhana Gundogana i Bernarda Silve, Fil Foden i Džek Griliš. Naravno da je i odbrana sjajna sa Akanđijem, Laportom, Stounsom, Akeom i golmanom Edersonom, ali je napad nezaustavljiv i na 15 utakmica u Premijer ligi Siti je postigao već 43 gola, skoro tri po meču.

Ipak, ni to nije dovoljno za lidersku poziciju. Arsenal igra nestvarno, ima pet bodova prednosti i neće Sitiju biti lako da to nadoknadi, bez obzira što još nisu odigrali nijedan međusobni duel. Imao je Siti svojih kikseva jesenas, najveći se dogodio neposredno pred odlazak na pauzu kada je bodove sa Etihada odneo Brentfod predvođen sjajnim Tonijem, ali su se ”Građani” na volšeban način spasili i protiv Fulama i postigli gol za trijumf u sudijskoj nadoknadi uz igrača manje. na svom terenu su dobili sve mečeve osim pomenutog sa Brentfordm, dok na strani imaju 4 pobede, dva remija i poraz od Liverpula. TReba reći da je Gvardiolin tim bio uspešan i u Ligi šampiona, bez problema su prošli grupu i u februaru će igrati protiv nemačkog Lajpciga. Ipak do tada je još mnogo utakmica, a već u četvrtak čeka ih okršaj sa Čelsijem na Stamford Bridžu.

Everton: Muke za Lamparda ne prestaju, ”Karamele” na ivici ambisa

Everton je na odmor otišao posle tri uzastopna poraza, dva u Premijer ligi i jednog u EFL kupu. Dva od ta tri neuspeha doživljena su od Bornmuta i to vrlo ubedljivo. ”Trešnjice” su slavile u EFL kupu sa 4:1, a posle samo par dana i u prvenstvu, ovog puta sa 3:0. Loš niz nastavljen je porazom od Vulverhemptona u ponedeljak i to posle vođstva Evertona. Podsetimo da su ”Vukovi” na Gudison stigli kao poslednjeplasirani tim lige, ali su golovima Podensea i Nurija došli do kapitalnih bodova i ulepšali debi novog trenera Đulen Lopetegija.

Problemi su ostali Frenku Lampardu. Sva je prilika da će tim iz Liverpula i ove sezone biti bitku za opstanak. Sada su na 17. mestu, prvog iznad crte, sa samo bodom više od Vulverhemptona i Notingem Foresta, a sa dva u odnosu na Sautempton. Neće biti iznenađenje ako Novu godinu dočekaju u ”crvenoj” zoni, pogotovo ako budu poraženi na Etihadu. Everton ima samo 3 pobede u 16 odigranih utakmica ove sezone u Premijer ligi. Pobedili su Kristal Palas i Vest Hem na svom terenu, dok su na strani slavili samo protiv Sautemptona na Sent Merisu. Efikasnost je ostala rak-rana ”Karamela”, na 16 utakmica dali su samo 12 golova, a najefikasniji je mladi Entoni Gordon sa tri gola, dok je dva postigao Dvajt Meknil. Očigledno da sa i bez Kalvert-Luina ovaj tim nije isti. Najbolji fudbaler Evertona odigrao je samo 6 mečeva ove sezone i postigao jedan gol. Propustio je prvih osam kola, onda se vratio odigravši šest mečeva, a samo jednom svih 90 minuta, da bi se opet povredio protiv lestera i još uvek je van terena.

Letos je iz Brajtona doveden Nil Mopej ali još uvek nije opravdao očekivanja. Odigrao je 11 utakmica i dao samo jedan gol. Sreća za Everton da na golu ima fantastičnog Džordana Pikforda, koji je bio prvi izbor i selektora Gareta Sautgejta na Mundijalu u Kataru. Everton je primio 19 golova na 16 utakmica u prvenstvu, ubedljivo najmanje od svih timova iz donje polovine tabele, a manje i od nekih iz gornjeg dela. Uz dobru odbranu može se do opstanka, ali samo uz bar solidan broj datih golova. Čeka se na napadače koji su tri gola dali samo Palasu ove sezone. Uz Mopeja, Gordona i Meknila, čeka se da proradi i Aleks Ivobi, ali Nigerijcu kao da ne prija boravak na Gudisonu pa se sve češće pominje i njegov odlazak iz Evertona.

Gostovanje na Etihadu je sigurno najteže moguće i dolazi u lošem trenutku po Everton. Već u utorak na Gudison dolazi Brajton i to je meč koji je za Everton mnogo značajniji. U Premijer ligi će igrati dva puta na svom terenu sa timovima sa juga, pošto posle Brajtona u Liverpul dolazi Sautempton. Između ta dva meča igraće se FA kup, a ”Karamele” opet idu u Mančester, samo ovog puta na Old Traford gde ih čeka ekipa Junajteda.

Naš predlog:

Mančester Siti je dobio prethodnih deset duela protiv Evertona. Poslednju pobedu ”Karamele” su upisale pre šest godina kada su na Gudisonu slavile sa 4:0. Na Eithadu je Everton poslednji put pobedio pre ravno 12 godina. Kvota na pobedu Sitija u kladionici MaxBet je samo 1.12, remi je 9.00, a pobeda Evertona čak 23.00, što može biti izazovno za lovce na senzacije.

Naš prvi predlog je mnogo umereniji. Predlog je domaćin daje gol u prvom poluvremenu i na kraju tri ukupno. Za igra D1+,pp&D3+ kvota u kladionici MaxBet iznosi 1.70.

Možete kombinovati pobedu Sitija sa golovima, pa tako za kombinaciju 1,3-5 kvota je 1.78 u MaxBet-u, a možete odigrati i kombinaciju prelaza i golova. Za 1/1, 4+ koeficijent u kladionici MaxBet iznosi 2.25.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.