Tip dana košarka: Partizan – Cedevita Olimpija: Zvezda čeka Valjak ili Zmajčeke

Čudna sezona u regionalnoj ABA ligi bliži se kraju. Zbog plasmana Partizana u Top 8 fazu Evrolige termini su izmenjeni, pa već odavno znamo prvog finalistu, dok smo tek pre nekoliko dana saznali drugi polufinalni par. Cedevita Olimpija je sa 2:1 u pobedama eliminisala FMP, treći meč je odigran 13. maja, dok je Partizan svoj treći, odlučujući, meč sa podgoričkim Studentskim centrom odigrao čak devet dana kasnije. Kao najuspešniji tim u regionalnom delu sezone Partizan ima prednost domaćeg parketa do kraja plej-ofa, pa tako i u seriji sa Ljubljančanima, koja se igra do dve pobede. Prvi meč je večeras od 19.30 u beogradskoj Areni.

Partizan: Energija sa tribina potrebnija nego ikad

Mnogo problema imao je Partizan u četvrtfinalnoj seriji protiv Studentskog centra. Lako je moglo da se dogodi i da crno-beli ispadnu posle samo dve utakmice pošto su Podgoričani slavili u prvoj utakmici u Beogradu, a onda je odigran dramatičan meč u glavnom gradu Crne Gore koji su gosti rešili tek poenima Nanelija u samom finišu. U trećem meču Partizan je podsetio na tim iz finiša Evrolige, kao i one, sada već, istorijske serije protiv reala, i prosto zgromio svog rivala.

Jasno je bilo da su slaba izdanja Partizana u prve dve utakmice logična posledica poraza u pet mečeva od Real Madrida i pada, kako na fizičkom, tako još više na psihičkom planu. Trener Željko Obradović je imao mnogo problema da ponovo motiviše igrače koji su bili jednom nogom u Kaunasu na Fajnal-foru, a dan pre tog završnog turnira u Litvaniji trebali su da igraju sa podgoričkim klubom. Navijači su ponovo bili pravi i uskočili u odlučujućem trenutku. Dovoljan je podatak da je mnogo više gledalaca bilo na trećem meču Partizana i Studentskog centra nego na finalu Evrolige između Reala i Olimpijakosa.

Titula Reala u Evroligi sigurno je dodatno potresla Partizan i sigurno da sada svi u crno-belom taboru dodatno žale za propuštenom šansom, jer se pokazalo da su mogli da odu i dalje od samog plasmana na Fajnal-for. Moraju što pre da zaborave Evroligu i okrenu su mečevima sa njima najnezgodnijim rivalom u ABA ligi. Da se ne sećamo Nolana Smita i koša koji je crno-bele izbacio iz Evrolige, ispostavilo se, na osam godina, već i na skoriji rivalitet ova dva tima, od kada se Cedevita preselila u glavni grad Slovenije i integrisala sa Olimpijom. U prethodnoj sezoni Zmajčeki su dva puta pobedili Partizan, a ove su slavili u Stožicama i bili na pragu trijufma u Areni, kada je Partizan tek u samom finišu slomio Zmajčeke.

Očigledan je pad forme većine igrača, naravno u poređenju sa izdanjima protiv Madriđana. Jasno je da je motiv u pitanju, pa se očekuje da Panter, Lesor i Ledej, pre svih ostalih, ponovo budu oni stari. Možda će Egzumu trebati malo više vremena zbog one povrede iz drugog meča u Madridu, ali se veruje da će i odlični plejmejker do planiranog finala biti potpuno spreman. Povreda Alekse Avramovića remeti planove, ali i njegov oporavak ide dobro i možda se i on pojavi u finalnoj seriji, ako Partizan prođe Cedevita Olimpiju. Moraće Partizan da uključi više igrača, samo sedam, osam, koliko Obradović najviše koristi, premalo je u potencijano dugim serijama polufinala i finala. Vukčević se vratio sa probe u NBA ligi, Koprivica je sve spremniji, a Anđušić je dobio svoje minute u trećoj utakmici sa SC-om.

Cedevita Olimpija: Glavni cilj je ostvaren, finale bi bilo bonus

Nikako ne mogu biti zadovoljni svojim igrama u ovoj sezoni košarkaši tima iz Ljubljane. Mnogo je neplaniranih poraza doživela Cedevita Olimpija u regionalnom takmičenju, ali i u Evrokupu u kom su stvarno podbacili. Tim je sastavljen od vrhunskih, iskusnih, igrača i očekivalo se znatno više pobede, pre svega u Evropi. Sve je to na kraju dovelo do smene trenera, pa je, do ove sezone, neprikosnovenog Juricu Golemca zamenio Miro Alilović, ali se u klubu uveliko spekuliše sa imenima trenera koji bi mogli da predvode Ljubljančane naredne sezone. problem se pojavio na drugoj strani, onoj finansijskoj. Vlasnik kluba Emil Tedeski najavio je znatno manje ulaganja za narednu sezonu, pa je teško očekivati neka spektakularna pojačanja i velike transfere. Čini se da ni većinu igrača iz ove sezone Cedevita Olimpija ne može da zadrži.

Očigledno je da Tedeski odustaje od titule u ABA ligi koju toliko dugo čeka i zbog koje je potrošio hrpu novca. Valjda mu je postalo jasno da se ne može trkati sa beogradskim rivalima iza kojih stoji i kompletna država i koji ulažu ogroman novac u svoje sastave. Sve to može da ima i posledice po celu ligu, jer i Budućnost polako postaje marginalizovana i Zvezda i Partizan će i naredne sezone, kako sada stvari stoje, voditi trku udvoje. Čemu onda regionalna liga, postavlja se pitanje? Dok je Budućnost bila snažna, pa Olimpija, Mornar, Igokea i još neki klubovi, vredelo je igrati ”Jadransku” ligu, ovako, sa dva super-tima i 12 prosečnih, sve gubi smisao. Videlo se to u polufinalnoj seriji između Zvezde i Budućnosti koju su crveno-beli dobili u dve utakmice sa ukupno preko 80 poena razlike.

Cedevita Olimpija ima čime u ovom trenutku da preti Partizanu. Na spoljnim pouicijama su Jogi Ferel, Zoran Dragić, Jeremić, Rebec, ali neće biti odličnog američkog šutera Džoša Adamsa koji se povredio u trećem meču protiv FMP-a i završio sezonu. Naravno da je najveća opasnost po crno-bele omaleni Ferel, koji uvek protiv Partizana igra sjajno i pretvara se u Stefa Karija. Edo Murić takođe uvek igra dobro protiv svog bivšeg kluba, ali je Olimpija jaka i pod koševima sa perspektivnim Matkovićem i iskusnim Omićem. Tu je i sve bolji Amar Aibegović i još uvek nedokazani Gnjidić.

Ukupno uzevši igra Cedevita Olimpije zavisi od šuta za tri poena i od toga kako će biti raspoložen Jogi Ferel. Ako on bude ”plesao” na parketu i spremao saigračima otovrene šuteve Partizan će biti u problemu, sve više kako meč bude odmicao. Evetnualna pobeda Ljubljančana u prvom meču uvela bi crno-bele u problem jer vratiti brejk neće biti kao protiv Studentskog centra, a videlo se da i protiv njih to nije bilo jednostavno. Ported toga drugi meč igra se u Stožicama već u utorak i biće vrlo malo vremena za tim koji izgubi večeras da se presabere i uzvrati.

Naš predlog:

Po kladionicama Partizan je favorti, ne samo u ovom meču već i za prolaz u finale u kome je već Crvena zvezda. Za prvi meč kvota na Partizan je 1.24 u kladionici Meridianbet, dok je dvojka čak 4.00 u Meridianbet-u.

Naš prvi predlog je više poena ukupno od ponuđene granice, a ona je u kladionici Meridianbet 168,5. Za (+) poene kvota je 1.87.

Čini nam se da Partizan loše otvara utakmice u poslednje vreme i da im treba malo vremena da uhvati ritam. Sasvim obrnuto je bilo u seriji protiv Reala kada je od starta igrao dobro. Mogla bi to Cedevita Olimpija da iskoristi i da, eventualno, dobije prvu četvrtinu. Kvota za dvojku posle prvih deset minuta je 2.60 u kladionici Meridianbet.

Na kraju ćemo izdvojiti po jednog košarkaša iz oba tima za (+) poene. Kod Partizana smo se odlučili za Zeka Ledeja kog koga je granica na 11,5 poena, a za (+) kvota je 1.85. U ekipi Cedevita Olimpije naš izbor je iskusni Zoran Dragić za koga je granica na 9,5 koševa, a verujemo da će biti dvocifren. Za (+) poene na njega kvota je 1.85 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.