Tip dana košarka: Valensija – Crvena zvezda: Crveno-beli gostuju timu sa najlošijom formom u Evroligi!

Crvena zvezda će u okviru 12. kola Evrolige gostovati u Valensiji kod istoimene ekipe. Tim iz Španije je nakon odličnog početka u evidentnom padu forme, dok Zvezda iz meča u meč pruža sve bolje partije. Meč je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Valensija: Kriza evidentna!

Odlično je ušla Valensija u novu sezonu i jedno vrijeme su sa Realom držali lidersku poziciju u Evroligi, redom su padali svi protivnici i mnogi su se pitali do kada će trajati pakelno izdanje Valensije. Ono što se očekivalo to se i dogodilo, pošto u zadnje vrijeme Valensija igra neprepoznatljivo i u duelima u ACB ligi u kojima je apsolutni favorit, ne uspijeva da materijalizuje bolje partije i slavi na kraju. Čist primjer toga je utakmica koja je odigrana za vikend i koju je Valensija na domaćem terenu izgubila od Bilbaa.
Bilbao nije znao za trijumf u Valensiji skoro pune 4 godine ali su kao autsajder uspijeli da slome domaćim tim rezultatom 79:85 pred nešto više od 5000 hiljada gledalaca.
Najefikasniji u poraženom timu bio je Dejvis sa 18 postignutih poena, dok je nekadašnji igrač Zvezde Stefan Jović postigao svega 4 poena i upisao 4 asistencije.
Posle šest poraza u poslednjih sedam utakmica, Valensija pod hitno mora da otkloni sve crne oblake sumnje i dobije utakmicu protiv Zvezde.
U prethodnom kolu poraženi su na domaćem parketu od Baskonije rezultatom 84:98, a u tom meču je bio evidentan izostanak reprezentativca Srbije Stefana Jovića koji ima ogroman uticaj na igru Valensije. Upitno je da li će i večeras biti na raspolaganju treneru za duel sa Zvezdom. Slijepi miševi su upali u limbo posle dobrog početka sezone, a najveći problem je šut, pogotovo sa distance koji je protiv Baskonije iznosio samo 19 odsto, te 25 odsto protiv Panatinaikosa. Sa takvim problemom Valensija se nije dobro snašla, a protivnicima je bilo lako da je pročitaju, zatvore reket i naprave dobar posao.
Bio je to peti uzastopni poraz Valensije u Evroligi, poslednji put su slavili prije nešto više od mjesec dana kada su savladali slabašnu ekipu Albe.
Prošle sezone je ekipa Valensije oba puta poražena od Zvezde, na domaćem parketu su u egal završnici poraženi rezultatom 75:77 pa nije isključeno da i večeras gledamo sličan meč pun neizvjesnosti.
Iako je u veoma lošoj formi i u seriji poraza, Valensija je sa skorom od 5 pobjeda i 6 poraza na poziciji broj 13. sa jednim trijumfom više od večerašnjeg protivnika.

Crvena zvezda: Teško gostovanje ali i velika šansa!

Kada je riječ o ABA ligi ne može se Zvezdi ništa zamjeriti osim tog poraza u derbiju protiv Partizana, nakon kog su zabilježili sve pobjede pa su trenutno lideri u regionalnom takmičenju sa samo jednim porazom.
Međutim kada je riječ o Evroligi i sudaru sa najjačim timovima u Evropi, jasno je da ovaj tim Zvezde poprilično oscilira i još uvijek ne može da se pohvali dobrim plasmanom i nekim kontinuitetom dobrih igara. Sve to bi moglo da se promjeni nakon odlične partije protiv Anadolu Efesa u prethodnom kolu u kom su crveno-bijeli slavili protiv nekadašnjeg šampiona Evrope i tako uhvatili zalet za dva uzastopna gostovanja u Španiji.
Taj trijumf je itekako bio potreban Crvenoj zvezdi. Posle serije dobrih igara, Olimpija Milano je šokirala ekipu Janisa Sferopulosa u Štark Areni, ali vratili su se crveno-bijeli ekspresno na pobjednički kolosek u Evroligi i to na sjajan način. Bilo je teško, na momente i vrlo neizvjesno, Anadolu Efes je pravio velike probleme sa niskim petorkama vicešampionu ABA lige, ali Nemanja Nedović mu je pokazao put. Uz sjajnu podršku sa tribina, upisana je četvrta pobjeda, ali zlata vrijedna. Da se zaboravi Olimpija, da se nastavi u pravom smjeru, na kraju je na semaforu pisalo 97:83.
Kada je djelovalo da će navijači ponovo strijepiti do poslednjih trenutaka, da Efes predvođen Šejnom Larkinom ima kvalitet da se i desetkovan bori u Beogradu, Nedović je preuzeo stvari u svoje ruke. A sve je počelo sa dvije vezane tehničke koje su aribtri dodijelili Zvezdi sredinom treće četvrtine. Najprije Luki Mitroviću, pa onda i njemu. Nakon tehničke je uslijedila Nemanjina erupcija – 14 vezanih poena srpskog reprezentativca i crveno-bijeli su se konačno odlijepili. Pokušao je tim iz Istanbula da se vrati, ali Zvezda je preuzela stvari u svoje ruke posle Nedovićevog niza. Razmrdao je i saigrače, dobili su krila i u odlučujućem kvartalu sigurno priveli meč kraju.
Nemanja je susret okončao sa 23 poena i nastavio da pruža odlične partije ove sezone. Šutirao je i 4/7 za tri, sakupio indeks 22, ali interesantno je da nije ponio epitet igrača utakmice.
Najkorisniji je na kraju bio Jago dos Santos. Donekle i ispod radara, ali Brazilac je odigrao gotovo savršen meč – 15 poena, pet asistencija, četiri skoka, šest iznuđenih faulova, uz samo jednu izgubljenu lopti i jedan promašaj iz igre (3/4 za tri). Sve to donijelo mu je indeks korisnosti 28.
Pobjeda nad Efesom došla je u pravom trenutku i podigla je samopouzdanje ekipe pred dva teška gostovanja u Evroligi. Crvenu zvezdu nakon večerašnjeg meča sa Valensijom čeka i duel sa Baskonijom dva dana kasnije, pa bi bar jedan brejk u te dvije utakmice i te kako značio ekipi pred nastavak sezone i što bolje pozicioniranje na tabeli Evrolige.

Naš prijedlog

Blagi favorit u ovom meču je domaća ekipa za čiju pobjedu se plaća kvotom 1.83 u MaxBet kladionici, dok je kvota na pobjedu gostiju 2.25.

Valensija u poslednje vrijeme igra zaista očajno i za očekivati je da Zvezda iskoristi tako nešto i trijumfuje u veoma bitnom meču za priključak za vodećim ekipama, prema tome predlažemo dvojku po kvoti 2.25 u MaxBet kladionici. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 2&UP – (granica 156.5) po kvoti 4.05 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.