Tip dana košarka: Alba – Crvena zvezda: Poslednji voz za crno-bele i imperativ pobede u Berlinu!

Ekipa Albe će u okviru 23. kola Evrolige dočekati Crvenu Zvezdu. Tim iz Berlina je uz Asvel najgori tim ovogodišnjeg izdanja elitnog takmičenja, sa skorom od 4 pobjede i 8 poraza. Zvezda je sa druge strane na 12. mjestu sa skorom od 9 pobjeda i 13 poraza, te je svaki naredni meč za njih kao malo finale. Utakmica je na programu od 20 časova.

Alba: Motiv za bilo šta odavno izgubljen!

Posle više od polovine sezone u Evroligi, berlinska Alba je ostala bez takmičarskih ambicija kao jedini tim uz Asvel sa samo četiri pobjede nakon 22 odigrana meča. Ipak, plan kluba je da razvija mlade igrače i da pokuša da se vrati na tron u Njemačkoj. Sa tim na umu angažovan je iskusni plejmejkera, koji će rezultatski pomoći ekipi, ali i koji bi mogao da bude idealan mentor za mladog Matea Spanjola – Martin Hermanson.
Njemački klub je obijelodanio da je potpisao ugovor sa islandskim košarkašem na sezonu i po, koji se tako vratio u klub iz kojeg je prije tri i po godine i otišao u Valensiju i pred odlazak osvojio titulu u Bundesligi. Vrlo brzo su se Albatrosi oglasili i novim saopštenjem i potvrdili rastanak sa švedskim internacionalcem Markusom Eriksenom.
Angažovanjem Hermansona lakše će Alba svariti bolan rastanak sa Eriksonom. Šveđanin je 2019. stigao kao veliko pojačanje iz Gran Kanarije, sa epitetom bivšeg košarkaša Barselone i jednog od najboljih šutera ACB lige. Osvojio je tri titule u Njemačkoj i dva Kupa (zajedno sa Hermansonom po titulu i kup), ali je praktično od sredine sezone 2021/22 van stroja zbog povreda.
Sastav iz glavnog grada Njemačke je za vikend upisao trijumf pred duel sa crveno-bijelima, pošto je kao gost savladao Bon 87:95 u 17. rundi Bundeslige.
Ne cvijetaju ruže Albatrosima ni u domaćem prvenstvu ove sezone, pa su upisali tek 10. pobjedu (10-4), a isti broj trijumfa ima i aktuelni osvajač Lige šampiona, s tim što je odigrao četiri meča više, pa je i daleko ispod na tabeli sa učinkom 10-8.
Pred dolazak Crvene zvezde u Mercedes Benc Arenu istakao se reprezentativac Novog Zelanda Jani Vecel sa 22 poena i šest skokova. Bivši košarkaš Baskonije je imao impresivnih 10/10 za dva, dok je bez greške bio i sa linije penala (2/2), ali je promašio jedinu trojku koju je uzeo. Na sve to podijelio je i dvije asistencije, ukrao, ali i izgubio po jednu loptu.
Ispratio ga je bivši NBA košarkaš Sterling Braun, koji nikako da pokaže svoj kvalitet otkako je došao u evropsku košarku. Ipak, izgleda da je i on podesio nišanske sprave pred okršaj sa crveno-bijelima, pošto je Bonu ubacio 19 poena, uz 3/6 sa distance i 6/6 sa linije penala. Vrlo dobar je bio i Met Tomas sa 17 poena, od kojih je 15 postigao šutevima van linije 6,75 (5/10). Povratnik Martin Hermanson je bio blizu dabl-dabla sa devet poena i osam asistencija.

Crvena zvezda: Imperativ pobjede!

Košarkaši Crvene zvezde su posle bolnog poraza na domaćem terenu od Baskonije u prethodnom kolu Evrolige , dočekali FMP u 17. kolu regionalnog prvenstva i ekspresno se vratili na pobjednički kolosijek. Novom rutinskom pobjedom su se učvrstili na vrhu tabele u ABA ligi, pošto su slavili 87:54, uz još jedno odlično izdanje Jaga dos Santosa.
Otkako su povrede okrnjile bekovsku liniju ekipe Janisa Sferopulosa, Brazilac je nanizao nekoliko izvrsnih partija. U prethodnom meču je upisao i atraktivan dabl-dabl sa 17 poena i čak 14 asistencija, a uhvatio je i pet skokova. Šutirao je 3/6 za dva, 3/6 za tri i 2/2 sa linije penala, izgubio samo dvije lopte i meč okončao sa indeksom 30. Tako je vodio Zvezdu do 15. pobjede u ABA ligi ove sezone, pa se učvrstila na čelu tabele sa tri pobjede više od Budućnosti, Cedevite Olimpije i dvije više od Partizana.
Ispratio je Jaga kapiten Branko Lazić sa jednim od najboljih ofanzivnih izdanja u poslednjih nekoliko godina. Susret je okončao sa 17 poena i 4/5 van linije 6,75. Podsjetimo da mu je rekord u ABA ligi 22 poena, a postavio ga je prije 10 godina protiv Mege. Dobra vijest za Sferopulosa je i solidno izdanje Luke Mitrovića, koji se nije previše umarao (16 minuta), ali je uspio da postigne 12 poena i tri skoka, bez promašaja za dva (5/5) i sa linije penala (2/2).
Pod lupom je bio i novajlija Džavonte Smart. Malo šta mu je polazilo za rukom, ali se u posljednjoj dionici aktivirao. Pravio je neke greške u odbrani, nije ga najbolje služio šut, ali sve to je nadomjestio sa 11 poena u odlučujućem periodu. Susret je okončao sa 13 poena, šest skokova i tri asistencije i još jednom pokazao solidan napadački potencijal. Ipak, čeka ga još mnogo rada kako bi crveno-bijeli mogli ozbiljnije da se oslone na njega u daleko važnijim utakmicama.
Treba istaći i da je Sferopulos dobro rasporedio minutažu, da je koristio svih 12 igrača iz protokola, ali i da su se svi upisali u listu strijelaca. Jedino se Dos Santos, kao jedini plejmejker u ekipi uslijed povreda Miloša Teodosića i Nikole Topića, našao pod velikim opterećenjem, pa je proveo preko 30 minuta u igri. Ipak, od ostalih 11 igrača su samo dvojica provela tek nešto više od 20 minuta na parketu (Lazić 21:19 i Smart 20:11).
Crvenu zvezdu sada očekuje duel sa berlinskom Albom u 23. kolu Evrolige, u kojem će ekipa Janisa Sferopulosa imati imperativ pobjede ukoliko želi da ostane konkurentna u borbi za plej-in.

Naš prijedlog:

Crvena zvezda kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihovu pobjedu je 1.52 u MaxBet kladionici. Koeficijent na pobjedu gostiju je 2.50.

Svakako smo mišljenja da crveno-bijeli moraju dati sve od sebe da trijumfuju protiv fenjeraša, te da bi sve sem trijumfa – 1.52 u MaxBet kladionici – ravno katastrofi. Takođe mišljenja smo da će Zvezda od početka agresivno ući u meč, te da će željeti da već u prvom poluvremenu nametne svoj ritam. Prema tome predlažemo igru 2/2 po kvoti 2.10, a vrlo lako bi Zvezda mogla i da prebaci granicu ponuđenih poena, pa predlažemo igru G+ (82.5) po kvoti 1.85 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.