MEČ DANA: Liverpul – Luton: Hoće li huk sa Enfilda progutati hrabri Luton?

Liverpul će u okviru 26. kola Premijer lige na Enfildu dočekati ekipu Lutona. Sve sem pobjede ekipe Jirgena Klopa bilo bi veliko iznenađenje, s obzirom da je svaki bod veoma važan u borbi za titulu. Utakmica je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Liverpul: Na Enfildu bez greške!

Tri tima – dva boda razlike. Ove sezone gledaćemo zanimljivu trku za krunom u Premijer lige. Liverpul je i dalje lider i pored poraza od Arsenala u Londonu (1:3), ali Mančester Siti se zahuktava i neće tek tako prepustiti tron nekom drugom.
Jirgenu Klopu je ovo poslednja polusezona na klupi tim sa Enfilda, a ljepši poklon od krune ne bi mogao da zamisli. Konkurenti su pakleni, a Redsi večeras od 20 časova i 30 minuta dočekuju Luton u prvom meču 26. kola šampionata Engleske.
Dobra vijest za Klopa i navijače Liverpula je da je opet u stroju Mohamed Salah i to posle mjesec i po. Egipćanin je bio van ekipe od 1. januara kad je torpedovao Njukasl (dva gola i asistencija u slavlju 4:1), potom je otišao na Kup afričkih nacija i posle dvije utakmice za Egipat na turniru u Obali Slonovače pretrpio povredu zadnje lože, zbog koje se ranije vratio u Englesku. Ljekarski tim Liverpula je uspeo da ga osposobi, pa je posle mjesec i po dana pauze Mo opet na terenu.
Problem za Liveprul je povreda prvog golmana, Brazilca Alisona Bekera. On je doživio peh na poslednjem treningu pred gostovanje Brentfordu, pa nije otputovao u London. Irac Kviven Keleher staće na gol nekadašnjeg šampiona Engleske i Evrope. Ibrahima Kone je izdržao suspenziju i opet je na raspolaganju stručnom štabu, Džo Gomez će proširiti opcije u odbrani. I dalje njemačkom sturčnjaku nedostaju Tijago Alkantara, Stefan Bajčetić i Trent Aleksander Arnold, dok izvjesno neće biti u timu ni Mađara Dominika Soboslaja.
Liverpul je u prethodnom kolu ubjedljivo slavio na gostovanju u Londonu protiv ekipe Brentforda (1:4). Ipak, utisak povratka na teren egipatskog kralja, te njegovog ogromnog doprinosa tijumfu oličenog u asistenciji za Makalistera i pogotku za 3:1 u drugom poluvremenu, pokvarile su silne povrede zbog kojih Jirgen Klop mora da strijepi. Naime, u prvom poluvremenu njemački stručnjak izgubio je Dioga Žotu (dijeluje da je teže povređen), Kurtisa Džonsa, a Darvina Nunjeza, koji je na nogama završio prvo poluvrijeme, promjenio je pred početak drugog dijela.
Nesrećni Žota je par minuta pred kraj prvog poluvremena morao na nosila ljekarskog tima, a Salah je u drugom poluvremenu počeo da teroriše popularne Pčele i dovršava posao Liverpula. Nakon promašenog zicera iz 51. minuta, dalo se pomisliti da je Egipćanin pomalo zarđao posle jednomjesečne pauze, ali je vrlo brzo demantovao sve koji su to pomislili. Prvo asistencija za Aleksisa Makalistera u 55. minutu, a sredinom drugog dijela egzekucija pored Bena Mija, koji je izgledao nekako nesnađeno u duelu sa vedetom Liverpula.
A sa kakvim arsenalom Liverpul napada titulu Premijer lige najbolje pokazuje i podatak da je Gakpo postao četvri fudbaler Redsa sa 10 ili više golova u svim takmičenjima ove sezone. Salah ih je postigao 19 od čega 15 u Premijer ligi, Žota ih ima 14, Njunjez 13. Luiz Dijaz će se pomenutom društvu priključiti nakon sledećeg gola.

Luton: Hrabrosti ne manjka ovom timu!

Teško je fudbalskim klubovima koji uđu iz nižeg ranga u elitni da se zadrže u njemu, a što je liga bogatija i organizovanija, to je teže. Klasičan primjer te teze je engleska Premijer liga, gdje imamo petnaestak moćnih, dobro organizovanih klubova i nekolicinu njih koji egzistenciraju između prvog i drugog ranga. Plasiraju se u elitu, opstanu jednu-dvije sezone, pa se vrate u Čempionšip. I onda nanovo.
Štaviše, sva tri tima koja su izborila promociju prošle sezone (treći je Šefild Junajted) trenuto su ispod crte. Dokaz da razlika između Premijer lige i Čempionšipa nikada nije bila tako velika kao sada. Pogotovo jer su sva tri tima od početka prvenstva konstantno u crvenoj zoni, nikako ne uspijevaju da vežu nekoliko dobrih rezultata. Da stvar bude još gora, nije im pomoglo ni to što je Evertonu oduzeto 10 bodova.
U poslednjih 10 sezona čak pet puta se dešavalo da odmah ispadnu u Čempionšip po dva kluba koja su tek ušla u Premijer ligu. U još dva navrata je ispadala po jedna ekipa (oba puta Norič).
Luton je u finišu 2023. godine zabilježio dva veoma vrijedna trijumfa, nad Njukaslom (1:0) i Šefildom (3:2). Zahvaljujući njima prišao je Evertonu i bezbijednoj zoni na bod zaostatka, a uz to ima jedan meč manje, protiv Bornmuta, koji naknadno treba da se dovrši. Dakle, u ovom momentu londonski klub je najbliži opstanku od sva tri dojučerašnja drugoligaša.
Međutim nakon serije dobrih rezultata, nešto teži raspored je Lutonu donio 2 vezana poraza, od kojih je poslednji bio protiv Mančester Junajteda (1:2), te su trenutno izjednačeni sa Evertonom po učinku (20 bodova), te će svaki bod u narednom periodu biti zlata vrijedan.
Predstava Rasmusa Hejlunda za Luton je bila dovoljna. Ipak, u jednom momentu zaličilo je da ode i na drugu stranu. Čarlton Moris je dao nadu domaćinu, do kraja prvog poluvremena zujale su lopte pored gola Andrea Onane. Nizale su se šanse, nije ih koristio, a sve one bile su plod opterećenja pod kojim su igrali Kazemiro i Hari Megvajer. Imali su žuti karton. Ciljano su ih napadali igrači Lutona. Morali su da se povlače, nisu ni pomišljali na startove, zbog toga je pucala odbrana Crvenih đavola.
Erik ten Hag je ustanovio u čemu je problem, zamjenio ih je početkom drugog poluvremena, a prije toga je zbog povrede teren napustio i Luk Šo. Slika se promjenila, Junajted je ponovo bio dominantan, imao je kvalitetne prilike preko Markusa Rašforda i Dioga Dalota. Takođe i ‘mrtvu’ šansu preko Alehandra Garnaća, ali je Lutonov golman Tomas Kaminski uspio da ga omete, da čačne loptu, međutim, nejasna je odluka Argentinca da ga dribla, umjesto da tuče iskosa.

Naš prijedlog:

Liverpul kao apsolutni favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihovu pobjedu je 1.23 u MaxBet kladionici. Potencijalno iznenađenje i trijumf gostiju plaća se kvotom 12.40.

Kvalitet domaćeg tima ali i pobjeda u ovom meču protiv slabašnog Lutona se po nama ne dovodi u pitanje, pa bi prelaz 1/1 po kvoti 1.64 u MaxBet kladionici trebao da bude “sigurica”. Liverpul na domaćem terenu ove sezone igra zaista dominantno, a na poslednja 3 meča na domaćem terenu su postigli minimum 3 gola. Kvota na igru da domaćem postiže 3+ golova je 1.70 u MaxBet kladionici, a za vas koji jurite nešto veću kvotu predlažemo igru 1&4+ po kvoti 2.20.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.