Tip dana košarka: Makabi Tel Aviv – Valensija: Zahuktali “ponos Izraela” gazi sve pred sobom!

Ekipa Makabija će u okviru 32. kola Evrolige pred praznim tribinama hale Aleksandar Nikolić dočekati Valensiju. Takozvani “ponos Izraela” je u sjajnom nizu pobjeda i nalaze se u sjajnoj formi, dok su gosti iz sunčane Valensije u poslednjih 5 mečeva u elitnom takmičenju upisali čak 4 poraza. Utakmica je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Makabi: Napad na šestu poziciju!

Tešku sezonu iza sebe ima Makabi iz Tel Aviva, tešku iz razloga što je Evroligu igrao samo jednom pred svojom publikom i posle eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa preselio se u Beograd. Iako je ovakav rasplet imao negativan uticaj na klupske finansije, nije na ambicije i rezultat, pošto je “ponos Izraela” u prethodnom kolu zvanično obezbijedio poziciju u drugoj fazi Evrolige. Sada, da li će ići direktno u četvrtfinale, zašta mora da bude među šest, ili će igrati u premijeri plej-ina, vidjećemo do kraja.
Pobjedom nad Bajernom u Minhenu rezultatom 74:89 Makabi je vezao trinaestu recku u svim takmičenjima, čime su obezbijedili makar deseto mjesto na tabeli. Naravno, sa tendencijom ulaska među šest, što bi skinulo teret jedne ili dvije dodatne utakmice u plej-inu. Makabijev trijumf obradovao je i Partizan, ponajviše jer je Bajern dobio oba meča protiv crno-bijelih i u slučaju istog skora imao bi prednost.
Utakmica u Minhenu bila je jako uzbudljiva, sa dosta uzbuđenja, te uspona i padova na obje strane. Makabi je posle maestralne druge četvrtine imao i 16 poena više, pred samo poluvrijeme bilo je 48:32, da bi Bajern u trećem kvartalu potpuno istopio zaostatak i zatim čak poveo sa četiri razlike u odlučujućih deset minuta. Ipak, posle 69:65 za tim Pabla Lasa, sve je palo u vodu jer Makabi ne samo da je uzvratio jako, već je oduvao protivnika sa parketa! Serijom 18:0 za četiri i po minuta Lorenzo Braun i Vejd Boldvin razbucali su Bajernovu odbranu i Makabi odveli na komotnu razliku i natjerali domaćina da potpiše kapitulaciju.
Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Hasijel Rivero sa 17 peona. Boldvin je uprkos sve četiri promašene trojke (0/4) dopisao 15 poena, dok su Braun i Džejms Veb imali po 12 poena. Džoš Nibo je uz 10 poena imao i sedam uhvaćenih lopti, a Bonzi Kolson po šest poena i skokova.

Valensija: Mnogo važan meč!

U danu kada su košarkašice Valensije osvojile prvi Kup Španije u istoriji kluba i bilje miljenice ljubitelja sporta u prelijepom mediteranskom gradu, njihove muške kolege su u sijenci izvojevale tešku i važnu pobjedu u borbi za plej-of.
Izabranici Aleksa Mumbrua su posle polovičnog učinka u duplom kolu Evrolige, nastavili brobu za doigravanje u španskom prvenstvu i trijumfom nad direktnim rivalom Mursijom (83:82) se približili plej-ofu. Trenutno su na sedmoj poziciji, ali sa istim omjerom pobjeda i poraza kao današnji rival koji je četvrtoplasiran. Imaju pobjedu više od osmoplasirane Manrese i dvije pobjede više od rivala poput Baskonije i Huventuda koji su prvi ispod crte.
Ne samo da je Valensija pobjegla Baskoniji i Huventudu na dvije pobjede više, već je protiv Mursije obezbijedila i bolji međusobni skor pa bi mogla u plej-of i sa četvrte pozicije.
Mumbru nije mogao da računa na usluge centara Turea i Dejvisa, ali i na Stefana Jovića zbog lakše povrede. I pored tih hendikepa je njegov tim otvorio meč u sjajnom šuterskom izdanju i na poluvrijeme otišao sa velikih 49:31 i 9/12 za tri poena. Sem Odželej je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa 16 poena.
Valensija je u prethodnom kolu Evrolige stala u Kneževini. Pobjedom na domaćem terenu protiv Valensije (79:78) košarkaši Monaka su ovjerili mjesto u plej-ofu, ali i dodatno zakuvali borbu za mjesto koje vodi u plej-in Evrolige. Tim porazom Valensija je ostala na 14 pobjeda koliko imaju i beogradski crno-bijeli, kao i Efes, čime su presotala tri kola dodatno dobila na neizvjesnosti.
Iako je domaćin od prvog napada imao prednost, Valensija je početkom poslednje dionice uspijela da stekne prvo i jedino vođstvo, međutim otpor španaca ispostavio se kao nedovoljan da stignu do 15. trijumfa u sezoni. Držala se Valensija do poslednjeg minuta u kojem je čak imala razloga da se nada preokretu i makar produžetku, ali je pet sekundi pre kraja susreta, pri rezultatu 77:75, Kris Džons promašio drugo slobodno bacanje, posle čega je Donta Hol iskoristivši dva penala srušio snove protivnika čiju je bol makar djelimično ublažio upravo Džons pogodivši za tri poena i poraz uz pola koša razlike.

Naš prijedlog:

Nominalni domaćin kao favorit ulazi u ovaj meč, a njihova pobjeda se plaća kvotom 1.38 u MaxBet kladionici. Trijumf gostujuće ekipe plaća se kvotom 3.00.

Domaćin je uistinu u sjajnoj formi i sigurno će dati sve od sebe kako bi se dokopali pozicije broj 6, dok je Valensija sa druge strane u blagom padu u poslednje vrijeme. Važnost meča za obje ekipe, ne bi trebalo da nam donese pretjerano efikasan meč, pa vam prema toga predlažemo igru UP- (granica 165.5) po kvoti 1.90 u MaxBet kladionici. Makabi furiozno započinje svoj mečeve tokom čitave sezone, pa vam prema tome predlažemo igru 1/1 po kvoti 1.75, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP- (granica 165.5) po kvoti 2.65 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.