Tip dana košarka: Fenerbahče – Anadolu Efes: Derbi koji odlučuje mnogo toga, a znamo ko će sigurno gledati ovaj meč!

Fenerbahče će u okviru 33. kola Evrolige dočekati velikog rivala Anadolu Efes, kome je ovo meč sezone. Ukoliko tim iz Istanbula porazi tim iz Efesa, gotovo sigurno će ih ostaviti bez plej-ina, što bi bio veliki neuspijeh. Fener se sa druge strane bori za što bolji plasman na tabeli i prednost domaćeg terena u već obezbijeđenom četvrtfinalu. Utakmica je na programu od 19 časova i 45 minuta.

Fenerbahče: Cilj je eliminacija direktnog rivala!

Imao je Fenerabhče malih poteškoća na početku sezone ali je dolaskom Šarasa Jasikevičijusa sve došlo na svoje mjesto i čini se da klub iz Istanbula može da isparira svakoj ekipi u ovom takmičenju. Sjajnu formu potvrdili su i u prethodnom kolu, kada su deklasirali Albu na domaćem terenu i tako upisali 20. trijumf ove sezone, kkoji je trenutn odovoljan za 5. mjesto na tabeli.
Na tom meču je ispisana istorija u Istanbul. Bili su to trenuci za pamćenje! Utakmica bez rezultatske neizvjesnosti, ali za Najdžela Hejs Dejvisa najveća u karijeri. Bez dileme. Niko nikada u Evroligi, na jednom meču, nije uspio da ubaci 50 poena. A upravo je to te noćas uradio američki šuter iz redova Fenerbahčea.
Potpuno u drugom planu ostao je ubjedljiv trijumf turskog sastava (103:68), jer čim se otvorila mogućnost da Hejs Dejvis pretekne Šejna Larkina (49 poena, dosadašnji rekord), svi su gledali smo u njega. Činilo se u prvi mah da će ga Šarunas Jasikevičijus ostaviti na klupi u samom finišu. Izvukao ga je iz igre kad je na semaforu stajalo 3:27 do kraja meča, a on na kontu imao 43 poena, što je bio rekord sezone (do tada najbolji učinak imao je Džanan Musa sa 40); izgrlio se tada sa svima redom, izgledalo je da se neće vraćati u igru, međutim nedugo potom ponovo se našao na parketu i uslijedila su dva i po minuta za anale.
Svi u hali gledali su samo šta će da uradi Hejs Dejvis i tražili da mu saigrači dodaju loptu. Amerikanac praktično nije ni igrao odbranu, ostajao je ‘u ofsajdu’ i čekao dug pas, što je uspijelo u dva navrata. Na kraju uspio je polaganjem da dođe do 50. poena na meču.
Na parketu je proveo blizu pola sata, za dva šutirao 9/11, za tri 9/16, sa linije penala 5/7…
Pored Hejs Dejvisa dvocifren kod domaćina bio je samo još Džonatan Motli sa 18 koševa. Zanimljivo da je Skoti Vilbekin, primjera radi, ubacio samo dva poena, Jam Madar četiri, dok Marka Gudurića nije bilo u sastavu za ovaj meč iz preventivnih razloga, uslijed lakše povrede.
Sam rezultat jeste ostao u drugom planu, ali moramo da pomenemo da je Fener zaista odlično našpanovao formu za samu završnicu ligaškog dijela takmičenja u Evroligi i sva je prilika da će zahvaljujući tome direktno u četvrtfinale. Odavno otpisana Alba, ove sezone najgori tim elitnog ranga, počišćena je kao od šale, čime je upisala i deveti poraz u nizu. S druge strane, četi Šarunasa Jasikevičijusa ovo je bila peta pobjeda u poslednnjih šest mečeva, čime je zadržana prednost u odnosu na Makabi, a Olimpijakos je sustignut.

Anadolu Efes: Biti ili ne biti!

Nakon dvije uzastopne titule šampiona Evrope 2021. i 2022. godine, Anadolu Efes je krenuo silaznom putanjom. Prošle sezone se nisu ni kvalifikovali za plej-of, a ove su na granici.
Još prošlog ljeta je krenula rekonstrukcija šampionskog tima odlascima trenera Ergina Atamana i prve zvijezde Vasilija Micića, a kapitalno pojačanje Darijus Tomspon nije dao baš onoliko koliko se očekivalo od njega. Sada u Efesu spremaju nastavak velikog remonta za sledeće ljeto.
Novi trener bi trebalo da bude Ćavi Paskval iz Zenita, a želja za najveće pojačanje je Kendrik Nan!
Nan je ove sezone eksplodirao u dresu Panatinaikosa. Može se reći da je promjenio sezonu atinskih Zelenih koji su prije njegovog dolaska imali skor 2-4 u Evroligi. Ne pamti se kada je neki Amerikanac tako ekspresno imao toliki uticaj na igru svog tima. Nan prije dolaska u Atinu nikada nije igrao u evropskoj košarci ali se pokazalo da za prave asove period prilagođavanja nije potreban. Debitovao je u pobjedi protiv Albe u Berlinu samo dva dana po dolasku u klub i vrlo brzo postao prva napadačka opcija.
Večerašnji meč je za Efes biti ili ne biti, pošto bi eventualnim porazom od Fenerbahče pali ispod crte i tako imali veoma težak zadatak da preteknu Partizan, koji poslednju utakmicu igra pred svojim navijačima protiv Valensije.
Međutim sjajna forma Efesa obećava, a potvrdu svog kvaliteta su demonstrirali u prethodnom kolu, kada su pregazili Baskoniju na njihovom parketu sa čak 20 poena razlike!
Efes je u Vitoriji vodio od prvog minuta i već posle prve dionice imao dvocifrenu prednost, međutim, u završnih osamdesetak sekundi prvog poluvremena Baskonija je zahvaljujući vezanim trojkama Nikolaosa Rogkavopulosa napravila seriju 8:0 i prišla na svega četiri poena zaostatka (49:45).
Međutim, umjesto da zajaše na talasima dobre igre iz prvog poluvremena, domaći tim ‘utopio se’ u nastavku. Igra domaćeg tima u potpunosti se raspala po povratku iz svlačionice, njeni košarkaši pogodili su samo tri šuta iz igre tokom treće dionice, istu okončali sa samo osam postignutih poena te poslednju četvrtinu dočekali sa visoko podignutom bijelom zastavicom i nedostižna 24 poena zaostatka. Već tada je ishod meča bio riješen.
Obilježio ga je Šejn Larkin sa 28 poena, a pratio ga je Vil Klajburn sa 20, a ovaj dvojac će i večeras pokušati svom timu da donese prijeko potrebnu pobjedu.

Naš prijedlog:

Domaći tim kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na pobjedu Fenerbahčea je 1.30 u MaxBet kladionici. Trijumf gostiju plaća se kvotom 3.50.

Obje ekipe imaju veoma kvalitetne sastave i prosto mislimo da će večerašnji meč donijeti dosta uzbuđenja, uz veliki broj postignutih poena. Prema tome predlažemo igru UP+ (granica 167.5) po kvoti 1.70 u MaxBet kladionici. Gostujuća ekipa se neće tek tako lako predati i vjerujemo da je igra H2 (granica 7.5) dobra opcija, a kvota na ovu igru je 1.75. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa čistom dvojkom po kvoti 3.50, a igra 2&UP+ plaća se čak sa kvotom 5.80 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.