Meč dana tenis: Feliks Ože-Alijasim – Andrej Rubljov: Kanađanin bez mnogo muke do finala, može li i do titule?

Neočekivano finale mastersa u Madridu je pred nama. Ne pamtimo turnir sa ovoliko predaja i sve to dovelo je do toga da u borbi za trofej gledamo osmog tenisera sveta Andreja Rubljova i, pre ovog turnira, 35. na ATP listi Feliksa Ože-Alijasima. Duel za trofej igra se u nedelju od 18.30 u glavnom gradu Španije u dvorani Kahamatika.

Feliks Ože-Alijasim: Samo tri kompletna meča i eto finala

Kanađanin igra za svoj prvi masters u karijeri. Moramo da priznamo da smo očekivali da ranije podigne neki veliki trofej ali je Ože-Alijasim doživeo scenario koji pogađa mnoge mlade tenisere, prerano je stigao do uspeha. Još 2019. godine, na početku sezone, igrao je finale turnira iz Serije 500 u brazilskom Riju ali je uspešniji od njega bio srpski teniser Laslo Đere i osvojio svoj najveći trofej. Imao je Feliks tada tek 18 godina i smatralo se da je pred njim neverovatna karijera.

Ipak, na svoj prvi trofej na ATP turnirima čekao je pune tri godine. Tek 2022. osvojio je prvi i to u holandskom Riterdamu. Ta godina je bila vrlo uspešna za njega i slavio je još na turnirima u Firenci, Antverpenu i Bazelu. Na kraju 2022. godine bio je 6. teniser sveta i sigurno se sada sa setom seća tog vremena. Osim ta četiri turnira osvojio je još samo jedan naredne godine. Odbranio je trofej u Bazelu, rodnom gradu Rodžera Federera, pa su mu ta dva trofeja iz ovog švajcarskog grada bili i najveći uspesi do sada, sve do ovog finala u Madridu.

Feliks Ože-Alijasim je već napredovao 15 pozicija i ako izgubi u finalu biće na 20. mestu. Pobeda bi ga dovela na 15. ili 16. mesto. S obzirom da je godinu počeo na 29. mestu, to i nije loš zalog za nastavak sezone. Ove godine je samo na tri turnira, pre Madrida, uspevao da pobedi po dva meča. Na Australijen openu je ispao u 3. kolu od Medvedeva, u Monpeljeu je imao dve pobede takođe i još samo u Minhenu, neposredno pre Madrida.

U španskoj prestonici je imao i dosta sreće, odigrao je samo tri kompletna meča do finala i to se sigurno odavno nije desilo, ako uopšte nekad jeste. U prvom kolu pobedio je Japanca Nišioku u tri seta, onda je Manarinu prepustio samo 4 gema u drugoj rundi, da bi mu mladi Čeh Menšik predao meč trećeg kola u drugom setu. Najveću pobedu ove sezone ostvario je u osmini finala kada je u dva seta pobedio kaspera Ruda, Norvežanina koji je stigao sa peharom i Monte Karla. Sledio mu je duel sa Janikom Sinerom u kome su mu davane male šanse ali je sjajni Italijan odlučio da ne izađe na teren zbog povrede kuka. U polufinalu je Ože-Alijasim igrao sa Čehom Jiržijem Lehečkom ali samo 6 gemova. Kod rezultata 3:3 Čeh se povredio i predao meč.

Andrej Rubljov: Rus igra za svoj drugi masters u karijeri

Veliku šansu ima Andrej Rubljov da po drugi put u karijeri osvoji neki masters i da to ponovo učini na šljaci. Prošle godine je bio najbolji u Monte Karlu i toje njegova, do sada, najveća titula u karijeri. Ono po čemu je ovaj sjajni teniser prepoznatljiv to su grend slemovi, na kojima nikad nije uspeo da prođe u polufinale. Neverovatno je to da Rubljov vrlo lako stigne do četvrtfinala i tada, kao po pravilu, zavrđava takmičenje. Sigurno da bi to izazvalo frustraciju kod svakog igrača, pa i njega koji ne važi baš za smirenog tenisera.

Možda bi titula iz Madrida pomogla da na predsojećem Rolan Garosu najzad preskoči tu barijeru i ode među četvoricu najboljih. Več je napredovao jednu poziciju i finale protiv Feliksa Ože-Alijasima čeka kao 6. na ATP listi a ako pobedi prestići će i Kaspera Ruda i biti na šestom mestu. Ipak, on je godinu započeo kao 5. teniser na svetu i čak i uz titulu, to je pad za jednu poziciju.

Rubljov je ATP turnire počeo da osvaja još 2017. godine kada je stigao do svog prvog pehara u hrvatskom Umagu. Na naredni je čekao dve godine i 2019. bio je najbolji na domaćem terenu u ruskoj prestonici osvojivši turnir u dvorani. Sledi izuzetno uspešna 2020. godina i čak pet pehara. Slavio je u Dohi, Adelaidi, Hamburgu, Sankt Peterburgu i Beču. Posel slabe 2021. i samo trijumfa u Roterdamu, opet je u parn oj godini imao čak 4 trofeja. To su bili Marsej, Dubai, Beograd i Hihon. U narednoj 2023. stigao je prvi master, osvojio je Monte Karlo ali i Baštad u Švedskoj. Ova je za sada obeležena samo pobedom u Hong Kongu, pa je rezultat u Madridu ubedljivo najbolji u 2024.

Posle tog trijumfa u Hong Kongu igrao se Australijen open i Rubljov je opet stigao do četvrtfinala. Tu je od njega bolji bio kasniji pobednik Janik Siner. Ostali rezultati bili su loši, jedino je u Dubaiju stigao do polufinala ali je meč predao Bubliku u 12. gemu trećeg seta. Na dva američka mastersa je upisao jednu pobedu ukupno a u Madrid je stigao sa četiri vezana poraza, u drugom meču u Indijen Velsu, te na prvim preprekama u Majamiju, Monte Karlu i Barseloni. Izgubio je ogroman broj bodova u Monaku, gde je prošle godine uzeo titulu, pa je Madrid prava prilika da to nadoknadi.

Prvo kolo je propustio kao nosilac, a u drugom je lako pobedio Argentinca Bagnisa. Sledio je duel sa Davidovičem-Fokinom i trijumf u dva seta ali dva vrlo teška seta. Pobeđen je Holanđanin Grikspor u osmini finala a onda je na kolena bačen i Karlos Alkaraz u četvrtfinalu. Španac je jedini uspeo da uzme set Rubolju i to prvi, ali je Rus uspeo da preokrene, mada je i Alkaraz bio rovit i zbog povrede će propustiti Rim. U polufinalu Rubljova je čekaoTejlor Fric, Amerikanac ne voli šljaku i pobeda Rubljova bila je očekivana.

Naš predlog:

Ova dvojica su do sada odigrala pet međusobnih mečeva na zvaničnim turnirima i četiri puta je pobedio Rubljov. Jedinu pobedu Ože-Alijasim je zabeležio pre dve godine u Roterdamu, na turniru koji je osvojio. Poslednji okršaj dogodio se takođe u ovoj holandskoj luci, ove godine, a slavio je Rubljov u tri seta.

Sigurno je da je Rus umorniji, odigrao je pet kompletnih mečeva dok je Kanađanin tri dobio skoro bez borbe. Ipak, imali su dan odmora i sigurno da se i Rubljov odmorio. Zato mu kladionice i daju veće šanse. Kvota na pobedu Andreja Rubljova je 1.35 u kladionici Mozzartbet dok se trijufm Ože-Alijasima procenjuje kvotom 2.90 u Mozzartbet-u.

Naš predlog je pobeda Rubljova u dva seta, a za tačan rezultat 2:0 kvota je 2.05 u kladionici Mozzartbet. Probajte i sa igrom na manji broj gemova, granica je na 22,5 a za (-) kvota u Mozzartbet-u iznosi 1.90.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.