DERBI DANA: Mančester Siti – Mančester Junajted: Mančester je već odavno plav, može li Junajted dodati malo crvene?

Mančester Siti i Mančester Junajted će danas od 16 časova na prepunom Vembliju odigrati finale FA kupa. Gvardiolin tim je nedavno proslavio četvrtu uzastopnu titulu, dok je iza Junajteda još jedna veoma neuspiješna sezona. Vidjećemo da li izabranici Erika ten Haga mogu barem malo obradovati svoje navijače, koji već dugo vremena pate gledajući dominaciju svog gradskog rivala.

Mančester Siti: Svaki trofej je važan!

Ponovo je Premijer liga u kasnom maju presvučena u nebeskoplavo! Taj kolorit ne mjenja već četvrtu godinu zaredom! Mogu ljudi izmišljati razloge zbog čega ne vole Siti, da prežvakavaju priče o plastici, petrodolarima i nepostojećoj tradiciji… Možda je do prije desetak i kusur godina i bila na staklenim nogama, ali nova istorija Premijer lige obilježena je jednim čovjekom i njegovim timom koji i kada ne igra sezonu iz snova, pronađe put do engleskog fudbalskog trona.
I četvrtu godinu zaredom priča je nepromjenjena, naslov isti – Mančester Siti je šampion Engleske! Ovakvu dominaciju i kontinuitet engleski fudbal nikada nije vidio. Ni u periodu između velikih ratova kada su Hadersfild, te Arsenal vezivali po tri krune. Ni Pejslijev Liverpul to nije mogao. A nije uspijevao ni Fergusonov Junajted iako je u dva navrata spajao tri šampionska naslova. Neki će reći da je Gvardiolina dinastija sa Sitijem najveća u istoriji engleskog fudbala, mnogi će braniti stavove da je Fergijeva još nedodirljiva. Biće argumenata za obje strane medalje. A Gvardiolini su da za osam sezona u klubu samo dva puta nije bio prvak. Pep nije znao kako samo sa Konteovim Čelsijem u premijernoj sezoni, ni sa najvećim fudbalskim takmacem Klopom takmičarske 2019/20.
Čitave sezone, prosiječna razlika između prvog i drugog tima na tabeli bila je 1,5 bodova – najmanje u istoriji Premijer lige. Arsenal je sezonu zavšio sa 89 bodova i nije mu bilo dovoljno. Siti je krunisan sa 91! Poređenja radi, lani je Siti bio šampion sa 89 bodova, pet više od Arsenala. Dakle, Tobdžije su odigrale najbolju sezonu u poslednjih 20 godina i to i dalje nije bilo dovoljno za titulu!
U velikom stilu je Siti završio sezonu, ili bolje reći jezdio kroz čitavu 2024. godinu. Od šestog decembra i poraza na Vila Parku Gvardiolin tim je vezao 35 utakmica (29 pobjeda, šest remija) bez poraza u svim takmičenjima i skrojio najduži niz jednog engleskog tima u eri Premijer lige.
I za kraj, Pepov Siti čitave sezone nije izgubio nijednu jedinu utakmicu na Etihadu!

Mančester Junajted: Može li ovaj trofej promjeniti nešto?

Temelji su truli, odavno na Old Trafordu vuku nerezonske poteze, ali nekada i zdrav razum mora da preovlada i da se povuče pravi. Ako su u Junajtedu i vjerovali posle osvojenog Liga kupa protekle sezone da nešto pozitivno može da se izrodi iz saradnje sa Erikom ten Hagom, tekuća je pokazala da su se grdno prevarili.
Mančester junajted je završio tek kao osmi, neće igrati Evropu i krajnje je vrijeme da se povuku rezovi iliti potraži novo riješenje za trenera. Finale FA kupa će izvesno biti poslednji meč Holanđanina na klupi Crvenih đavola, jer iako sa Teatra snova negiraju da će mu udijeliti otkaz i prave se kao da je sve u najboljem redu, potezi koje vuku govore drugačije. Skaj sport je plasirao vijest da je posrnuli engleski velikan krenuo u akciju i ušao u bitku sa Čelsijem za Kirana Mekenu.
Dok Erik ten Hag priprema ekipu za meč sa Mančester Sitijem na Vembliju i nada se da bi trofej, ipak, mogao da mu bude slamka spasa i jedinstvena prilika da produži boravak na Old Trafordu, odgovorni očigledno baš i ne vjeruju da može da napravi uspijeh. A, sve i da sezonu zatvori pobjedom, jedna utakmica ne može da promjeni kompletnu sliku.
Preliminarni plan je napravljen, četiri su potencijalne zamjene: Tomas Tuhel, Maurisio Poketino, Tomas Frank i Kiran Mekena. Sa trenerom Ipsviča, koji je klub vratio u Premijer ligu posle 22 godine, kontakti su već uspostavljeni. Obavljena je prva runda razgovora, prema saznanjima Skaj sporta. Ispituju u Junajtedu teren, ali nisu jedini.
Dobro će i Kiran Mekena razmotriti situaciju, da li mu je pametno da odmah napravi džinovski korak i preskače stepenice. I što je možda još važnije da ode u sredinu u kojoj je voda toliko zatrovana da godinama niko i ništa ne uspijeva. Upravo takve su i Old Traford i Stamford Bridž, na kome takođe žele stratega Ipsviča.
Dakle, narednih sedmica bi Mančester junajted i Čelsi mogli da vode mali rat, samo pitanje je koje opcije su prvi izbor ostrvskim gigantima.

Naš prijedlog:

Mančester Siti je apsolutni favorit u ovom meču, a kvota na njihov trijumf je 1.35 u MaxBet kladionici. Trijumf gostiju plaća se kvotom 9.50.

Jasno je da će se Pepovi izabranici pitati u većem dijelu meča, a u takvom odnosu snaga ne vidimo ništa drugo neko ubjedljivu pobjedu Sitija. Naš prijedlog je igra 1&3+ po kvoti 1.71 u MaxBet kladionici. Poslednjih 6 mečeva je svaki put dolazila igra 3+, a čak 5 puta na poslednjih 6 mečeva obje ekipe su postizale makar po gol. Kvota na igru GG u današnjem meču plaća se kvotom 1.75. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote, predlažemo da pokušate sa igrom 1&4+ po kvoti 2.55 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.